BBC v primeru intervjuja s princeso Diano ravnal zavajajoče

Magazin 20. Maj 202118:42 0 komentarjev
Princesa Diana in princ Charles
Reuters

BBC ni zadostil "visokim standardom integritete in jasnosti" v intervjuju enega izmed bolj znanih britanskih novinarjev Martina Bashirja s princeso Diano leta 1995, je pokazala uradna preiskava.

Uradna preiskava intervjuja britanskega novinarja Martina Bashirja s princeso Diano, ki ga je opravil leta 1995, je pokazala, da Bashir ni zadostil standardom poročanja, ki jim sicer sledi BBC.

Novinar je ravnal na zavajajoč način in ponaredil dokumente, da bi prišel do intervjuja. Interna preiskava, ki jo je BBC opravil leto po intervjuju, je bila popolnoma neučinkovita, so še zapisali.

BBC je priznal, da bi morali že leta 1996 narediti več, da bi se dokopali do dna tega, kaj se je zgodilo. Osebno so se opravičili valižanskemu princu Charlesu, pa tudi vojvodi Cambriškemu, princu Williamu, vojvodi Susseškemu, princu Harryju, in bratu princese Diane, Charlesu Spencerju.

Bashir je dejal, da je bila ponareditev dokumentov neumna stvar, ki jo obžaluje, a da to ni bil razlog, zakaj se je Diana odločila za intervju. Dodal je, da je še vedno izredno ponosen nanj.

Lord Dyson, upokojeni sodnik, ki je bil na čelu preiskave, je med drugim ugotovil, da je Bashir pokazal lažne dokumente bratu princese Diane, da bi pridobil njegovo zaupanje in tako spoznal tudi Diano. Ta je v pismu, ki je bil del dokaznega gradiva, sicer zapisala, da intervjuja ne obžaluje.

Prvi oseben intervju člana kraljeve družine

Gre za enega izmed bolj odmevnih intervjujev, v katerem je princesa Diana dejala: “V tem zakonu smo bili trije.” V mislih je imela seveda še Camillo, sedanjo vojvodinjo Cornwalla.

Bilo je prvič, da je nekdo, ki je del kraljeve družine, javno spregovoril o tako osebnih stvareh. Diana je priznala svoje afere, govorila o njunem nesrečnem zakonu in Charlesovih aferah, pa tudi o svoji bulimiji.

Dianin brat Charles je bil prvi, ki je podvomil v novinarsko delo Bashirja. Pred objavo poročila je na Twitterju objavil fotografijo iz otroštva, na kateri je s sestro Diano, in ob tem zapisal: “Nekatere vezi segajo daleč v preteklost.”

V preiskavi je bilo ugotovljeno, da je Bashir ponaredil bančne izpiske, s katerimi je prepričal Diano, da plačujejo posameznike za nadzor nad njo.

Preiskava je pokazala tudi, da je Bashir lagal o tem, da dokumentov ni pokazal nikomur. Njegovo prvotno pričanje so opisali kot “neverjetno, nezanesljivo in neiskreno”. Pomanjkljivosti so ugotovili tudi pri postopanju BBC-ja, saj so se zavedali, da je Bashir dokumente pokazal Charlesu Spencerju, a so to zanikali.

Nekdanji direktor BBC-ja lord Hall je v izjavi dejal, da je naredil napako, ko je verjel Bashirju. “V 35 letih svoje kariere sem vedno ravnal pošteno, nepristransko in z mislimi na javni interes.”

Trenutni direktor britanskega javnega servisa Tim Davie pa je med drugim dejal: “Čeprav BBC po četrt stoletja časa ne more zavrteti nazaj, lahko ponudimo brezpogojno opravičilo.” Dodal je, da se zaveda, da bi morali že takrat v preiskavi zadevi priti do dna.

Bahir zapustil BBC

Britanski novinar Martin Bashir
Reuters

58-letni Martin Bashir je eden izmed bolj znanih britanskih novinarjev. Poleg intervjuja z Diano je bil odmeven tudi intervju z Michaelom Jacksonom, ki so ga predvajali leta 2003.

BBC je zapustil prejšnji teden in kot razlog navedel dlje časa trajajoče zdravstvene težave. Pred tem je bil znotraj korporacije novinar, urednik in dopisnik.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!