Beatli bodo izdali še eno pesem: Lennonov glas bo poustvarila umetna inteligenca

Magazin 15. Jun 202316:09 0 komentarjev
The Beatles
The Beatles (Foto: PROFIMEDIA)

Paul McCartney bo letos izdal poslednjo pesem legendarnih Beatlov, v kateri bo zahvaljujoč umetni inteligenci "zapel" tudi pokojni John Lennon.

Sir Paul McCartney bo izdal poslednjo pesem legendarnih Beatlov. Kot je pojasnil za BBC, bo umetna inteligenca namreč s pomočjo starega demo posnetka poustvarila glas pokojnega Johna Lennona.

Pesem bo izdana še letos, za zdaj pa še ni znano, za katero pesem gre. BBC ugiba, da gre verjetno za Lennonovo glasbeno kompozicijo Now And Then iz leta 1978. Slednjo so v preteklosti že omenjali kot potencialno pesem “ponovne združitve”, ko so Beatli leta 1995 pregledovali svoj glasbeni opus za projekt The Beatles Antalogy oziroma Antologijo Beatlov.

Demo posnetek je McCartney leta 1994 prejel od Lennonove vdove Yoko Ono. Gre za eno mnogih pesmi na avdiokaseti z oznako “Za Paula”, ki jo je Lennon ustvaril malo pred smrtjo leta 1980.

Pesem tedaj po besedah McCartneyja ni imela dobrega naslova in jo je bilo treba izpiliti, a “je imela čudovit verz in Johnov glas,” so McCartneyeve odgovore reviji Q Magazine povzeli pri BBC. Idejo o pesmi naj bi opustili, ker kitaristu Georgu Harrisonu ni bila všeč.

Skozi leta je McCartney večkrat dejal, da mu pesem ne gre iz glave in da jo bo nekega dne končal.

Sedaj mu je tehnologija ponudila možnost, da to res stori. Med snemanjem dokumentarnega filma o Beatlih Get Back, ki ga je režiral Peter Jackson, so računalnike programirali tako, da so prepoznali posamezne glasove Beatlov in jih ločili od zvokov v ozadju in celo od inštrumentov ter tako ustvarili “čist” glasovni posnetek. Na tak način je McCartney na svoji nedavni turneji tudi koncertiral “z Lennonom” oziroma njegovim glasom. “Jackson je lahko izoliral Johnov glas z majhnega ubornega dela kasete,” je dejal za BBC-jev Radio 4.

“Ko smo se torej odločili posneti zadnjo pesem Beatlov, smo se odločili za Johnov demo, od tam vzeli njegov glas in ga obdelali z umetno inteligenco. Potem smo lahko kot običajno posneli pesem. To nam je dalo nekaj manevrskega prostora,” je pojasnil.

Vendarle pa je McCartney priznal, da ga skrbijo drugi načini uporabe umetne inteligence: “Ko mi ljudje rečejo, da obstaja posnetek, na katerem John poje eno od mojih pesmi, si mislim, da gre samo za umetno inteligenco. Malce je strašljivo, a tudi vznemirljivo, ker je to prihodnost. Moramo pa videti, kam bo to vodilo.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!