Grčija zaprla mejo s Turčijo za določene narodnosti

Svet 07. Jun 202118:47 0 komentarjev
Begunci
Fotografija je simbolična (Foto: Milos Vujinovic/Bobo)

Begunci iz Afganistana, Bangladeša, Pakistana, Somalije in Sirije ne bodo mogli več zaprositi za azil v Grčiji, če bodo tja prišli preko Turčije.

“Gre za pomemben korak v boju proti nezakonitim migracijam in kriminalnim dejavnostim tistih, ki so vpleteni v tihotapljenje ljudi,” je dejal grški minister Nokis Mitarakis, ki je pristojen za migracijska vprašanja. Turčija je po njegovih besedah varna država in ljudje lahko za azil zaprosijo tam.

Kot je pojasnil, gre za nadgradnjo mehanizma iz sporazuma med EU in Turčijo iz leta 2016, po katerem naj bi si Turčija prizadevala zmanjševati nezakonite migracije preko njenega ozemlja v EU, Grčija pa lahko Turčiji vrne vse, ki dosežejo Egejske otoke brez dovoljenja.

V zameno je EU obljubila, da bo za vsakega Sirca, ki bo na ta način vrnjen v Turčijo, vzela enega Sirca iz begunskih taborišč v Turčiji. Prav tako je Turčiji obljubila finančno pomoč za podporo življenju migrantov na njenem ozemlju.

Grčija naj bi zdaj z novo politiko dala vedeti vsem iz omenjenih držav, da v EU preko Grčije ne bo mogoče po neregularni poti in brez dovoljenja.

Število migrantov na grških otokih medtem upada. Glede na zadnje številke je v migrantskih centrih na otokih Lezbos, Hios, Kos, Leros in Samos manj kot 9000 ljudi. Še leto dni nazaj jih je bilo več kot 40.000.

 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!