Belgija po odstopu Van Quickenborna dobila novega pravosodnega ministra

Svet 23. Okt 202318:47 0 komentarjev
Paul Van Tigchelt
Paul Van Tigchelt (Foto: PROFIMEDIA)

Potem ko je po terorističnem napadu v Bruslju s položaja odstopil Vincent Van Quickenborne, je Belgija v nedeljo dobila novega pravosodnega ministra. To je postal Paul Van Tigchelt, nekdanji vodja belgijskega koordinacijskega telesa za analizo groženj.

Belgija je dobila novega pravosodnega ministra, potem ko je po terorističnem napadu v Bruslju v petek s položaja odstopil Vincent Van Quickenborne. Pravosodni minister je v nedeljo postal Paul Van Tigchelt, nekdanji vodja belgijskega koordinacijskega telesa za analizo groženj, poroča portal Politico.

Van Quickenborne je v petek odstopil, potem ko je prevzel osebno odgovornost, ker bruseljsko tožilstvo avgusta lani ni ukrepalo, ko je Tunizija zahtevala izročitev domnevnega islamskega skrajneža iz Tunizije, ki je 16. oktobra v Bruslju ubil dva švedska nogometna navijača. Napadalca je policija med begom ubila.

Po informacijah o dogodkih pred napadom je belgijski premier Alexander De Croo na novinarski konferenci v nedeljo napovedal tudi ukrepe za okrepitev belgijskega varnostnega aparata ter zagotovitev hitrega in usklajenega odgovora na grožnje. Izpostavil je, da vlada sprejema odgovornost.

Bruseljski javni tožilec Tim De Wolf pa je za to, da niso reagirali na zahtevo po izročitvi, okrivil pomanjkanje osebja. Dodal je, da to samo pojasni zadevo, da pa ni opravičilo, saj družba ni dobila tistega, do česar je upravičena.

V skladu z novimi ukrepi bo njegov urad dobil pet novih sodnikov, rešili pa bodo tudi problem nizozemsko govorečega javnega tožilca, je na novinarski konferenci povedal De Croo. S 50 policisti bodo okrepili pravosodno policijo v prestolnici, s 25 pa policijo na železnici. Opravili bodo analizo ustreznosti varnostnih postopkov glede na povečan obseg informacij, pa tudi pretoka informacij med uradom za migrante, policijo in sodstvom, poroča Politico.

Domnevni islamski skrajnež, ki je ubil švedska nogometna navijača, je pred tem za azil zaprosil na Norveškem, Švedskem, v Italiji in Belgiji ter bil vsakič zavrnjen. V Belgiji je v času napada bival nezakonito, ni pa bil na seznamu teroristov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!