Beloruska aktivistka prejela nagrado Vaclava Havla

Svet 27. Sep 202114:59 0 komentarjev
Marija Kolesnikova
PROFIMEDIA

Letošnjo nagrado Vaclava Havla, ki jo podeljuje Parlamentarna skupščina Sveta Evrope, je prejela beloruska opozicijska voditeljica Marija Kolesnikova. S tem so nagradili njen pogum, je sporočil predsednik PS SE Rik Daems. Ker je Kolesnikova zaprta, je nagrado danes v Strasbourgu prejela njena sestra Tatjana Homič.

“To je znak solidarnosti demokratičnega sveta z beloruskim ljudstvom. Je tudi jasen signal beloruskim oblastem, da svet ne bo toleriral zlorab človekovih pravic in ne bo sprejel tega, kar se dogaja v Belorusiji,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejala Homič.

“Če ne želite, da bi se Belorusija spremenila v gulag, podprite Beloruse,” je še pozvala. Pri tem je v rokah držala fotografijo svoje sestre in seznam drugih zaprtih oporečnikov.

Aleksander Lukašenko
Aleksander Lukašenko v družbi sodelavcev. (Maxim Guchek/BelTA/REUTERS)

Kolesnikova je bila ena osrednjih osebnosti protestov proti beloruskemu predsedniku Aleksandru Lukašenku, ki so izbruhnili po spornih volitvah avgusta lani. Septembra letos so jo obsodili na 11 let zapora.

Simbol beloruske opozicije

V PS SE so jo označili za “enega od treh ženskih simbolov beloruske opozicije”, ob Lukašenkovi predsedniški protikandidatki Svetlani Tihanovski in Veroniki Cepkalo. Obe sta se umaknili iz Belorusije, da ju ne bi zaprli.

Marija Kolesnikova
Ramil Nasibulin/BelTA/REUTERS

Nagrado, poimenovano po nekdanjem češkem oporečniku in predsedniku ter vredno 60.000 evrov, PS SE od leta 2013 podeljuje borcem za človekove pravice. Običajno jo podelijo med jesenskim zasedanjem PS SE.

Med nominiranci so bili letos tudi organizacija Novinarji brez meja in znan borec za človekove pravice iz Burundija Germain Rukuki.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!