Litovska vojska z večjimi pooblastili na meji z Belorusijo

Svet 10. Sep 202122:17 0 komentarjev
Litva
Janis Laizans/REUTERS

Litovski parlament je potrdil večja pooblastila vojske na meji z Belorusijo. V luči vedno večjega števila migrantov na meji so litovski poslanci dali zeleno luč odloku predsednika države Gitanasa Nausede, ki med drugim predvideva, da bodo lahko vojaki poslej zaustavili in preiskali tako osebna vozila kot posameznike.

Litovska vojska sicer že sedaj skupaj z obmejno stražo in policijskimi patruljami nadzoruje litovsko mejo z Belorusijo.

Litovska vlada obtožuje beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka, da organizirano pošilja begunce in migrante na njeno zunanjo mejo Evropske unije. Lukašenko je konec maja kot odgovor na zaostrene sankcije Zahoda napovedal, da migrantov v Belorusiji ne bo več oviral na njihovi poti v Evropsko unijo. Od takrat dalje se Litva, ki ima z Belorusijo skoraj 680 kilometrov dolgo mejo, sooča z navalom migrantov z Bližnjega vzhoda. Litva je zaradi migrantske krize že razglasila izredne razmere in začela gradnjo ograje ob meji.

Zunanji ministri za skupen pristop do Belorusije

Zunanji ministri Nemčije, Francije in Poljske so se na srečanju v nemškem mestu Weimar dogovorili o skupnem pristopu do beloruskega predsednika Lukašenka.

“Razmere v Belorusiji ostajajo madež sredi Evrope,” je na srečanju držav weimarskega trikotnika povedal nemški zunanji minister Heiko Maas. Lukašenka je obtožil, da uporablja represijo, da bi vzpostavil mir v državi. “Tega ne bomo mirno gledali,” je poudaril. Maas je bil kritičen tudi do Lukašenkovih groženj, da bo velikemu številu beguncev dovolil, da bodo iz Belorusije odšli v članice Evropske unije. Te grožnje sicer uresničuje.

Poljski zunanji minister Zbigniew Rau, čigar država meji na Belorusijo, je na srečanju v Weimarju pozval k skupnemu pristopu. “V luči te krize je treba pokazati solidarnost,” je poudaril.

Potrebo po sodelovanju je na srečanju ob 30. obletnici vzpostavitve weimarskega trikotnika izpostavil tudi vodja francoske diplomacije Jean-Yves Le Drian.

Nemčija, Poljska in Francija so weimarski trikotnik vzpostavile leta 1991. Namen je okrepiti stike med državami, a je začetni zanos čez leta popustil, predvsem v luči poslabšanja odnosov med Poljsko in EU.

Ruska in beloruska vojska sta medtem začeli obsežne vojaške vaje Zahod 2021, ki potekajo v Belorusiji, na zahodu Rusije in na Baltskem morju. Na vajah, ki so se uradno začele v četrtek, danes pa so stekle v polnem obsegu, sodeluje 200.000 vojakov, 80 letal in helikopterjev, 290 tankov in 15 plovil.

Poljski premier Mateusz Morawiecki je ob tem posvaril pred morebitnimi “provokacijami”. Pojasnil je, da so vojaške vaje eden od razlogov za razglasitev izrednih razmer na meji z Belorusijo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!