Janša: Kristina je dobrodošla v Sloveniji

Svet 01. Avg 202116:45 > 02. Avg 2021 11:00

Belorusko sprinterko Kristino Timanovsko so danes pod prisilo izključili iz tekmovanja na olimpijskih igrah v Tokiu. Razlog za umik športnice naj bi bilo njeno javno kritiziranje beloruskih reprezentančnih trenerjev. Športnico so v spremstvu pripeljali na letališče v Tokiu, a se na let za Belorusijo ni vkrcala. Sama je sporočila, da se domov ne bo vrnila. Predsednik vlade Janez Janša pa je na svojem Twitterjevem profilu atletinji izkazal dobrodošlico v Sloveniji.

24-letna Kristina Timanovska, ki bi morala jutri nastopiti v ženskem teku na 200 metrov, je danes na ukaz beloruskih trenerjev končala svoje športno udejstvovanje na olimpijskih igrah v Tokiu. Razlog za umik pa naj bi bilo njeno javno kritiziranje trenerjev in njihove odločitve, da jo brez njene vednosti vključijo v štafetno tekmo na 4-krat 400 metrov, ker nekatere preostale članice ekipe niso bile primerne za nastop, saj niso opravile zadostnega števila dopinških testov.

Zaradi javne kritike končala tekmovanje

“Ravnokar sem izvedela, da bom tekmovala še na tretji tekmi na olimpijskih igrah,” je zapisala Timanovska na svojem profilu na Instagramu. Že dan po objavi zapisa, v katerem je spregovorila o domnevni malomarnosti beloruskih trenerjev ter izrazila nestrinjanje nad njihovo odločitvijo, da jo uvrstijo še na štafeto, jo je zjutraj v njeni sobi obiskal trener.

Sporočil ji je, da je izključena iz tekmovanja, saj je to “ukaz od zgoraj”, in da današnjim dnem zapušča olimpijske igre, zato naj začne pakirati. Timanovska, ki je na letališče Haneda prišla v spremstvu predstavnikov beloruske olimpijske reprezentance, je za Reuters dejala, da se domov ne bo vrnila. Atletinja se na letalo za Belorusijo naposled le ni vkrcala in tako ostaja v Tokiu v zavetju tamkajšnje policije, potem ko je zaprosila za njeno zaščito.

Kot je povedala v intervjuju, ki je objavljen na strani by.tribuna, se 24-letnica boji, da bo ob vrnitvi v Belorusijo dobila zaporno kazen. “Ni me strah, da bom izključena iz reprezentance. Skrbi me za svojo varnost. Menim, da v tem trenutku zame ni varno biti v Belorusiji,” je poudarila. Na dogajanje se je odzval tudi Beloruski olimpijski komite.

V kratkem odzivu so pojasnili le, da so trenerji sprejeli odločitev za umik Timanovske, in sicer po nasvetu zdravnikov zaradi njenega “čustvenega in psihološkega stanja”. Viri blizu Beloruske solidarnostne fundacije za šport, ki sicer podpira športnike, ki so bili zaprti ali jim je bilo zaradi političnih stališč prepovedano nastopati, so povedali, da je Timanovska v ponedeljek nameravala zaprositi za azil v Nemčiji ali Avstriji.

Janša: Kristina dobrodošla v Sloveniji

Fundacija za šport je sicer objavila tudi njen video, v katerem športnica prosi Mednarodni olimpijski komite, naj se vključi v njen primer. Ta se je nato odzval po Twitterju. Kot so zapisali v sporočilu, so zvečer govorili neposredno z atletinjo. Pojasnili so, da je 24- letnica na letališču v spremstvu oblasti in sodelavcev olimpijskih iger. Dodali so, da jim je povedala, da se počuti varno. Mednarodni olimpijski komite je med drugim še zagotovil, da bodo položaj s športnico spremljali, odločitve o nadaljnjih korakih pa, da bodo sprejeli v prihodnjih dneh.

Podporo je na družbenih omrežjih športnici že izrazila beloruska opozicijska voditeljica Svetlana Tihanovska. V svojem zapisu je opozorila, da jo je režim prisilil v to, da je zapustila tekmovanje in da se boji vrnitve v Minsk. Odzval se je tudi slovenski predsednik vlade Janez Janša. Kot je zapisal na Twitterju, je atletinja dobrodošla v Sloveniji. Pomoč Timanovski je sicer ponudilo več držav, vključno s Češko in Poljsko, ki sta sprinterki pripravljeni ponuditi vizum in zaščito, poroča BBC.

Beloruske oblasti ostre do kritik

To sicer ni prvič, da so se beloruske oblasti ostro odzvale na kritike. Spomnimo, da je bil maja letos na letališču v Minsku skupaj s partnerico Sofio Sapega aretiran opozicijski novinar in aktivist Roman Protasevič. Pozneje sta bila premeščena v hišni pripor. V zadnjih nekaj dneh pa so se od avtoritarnih oblasti v Belorusiji vrstile aretacije proti novinarjem in aktivistom, v zaprtje je bilo prisiljenih tudi več deset nevladnih organizacij.

Aleksander Lukašenko, ki ga mnogi označujejo za “zadnjega evropskega diktatorja”, funkcijo predsednika države opravlja zadnjih 27 let oziroma že šesti predsedniški mandat. Kljub lanskoletnim množičnim protestom, ki so izbruhnili po predsedniških volitvah 9. avgusta in pritiska mednarodne javnosti, ne želi odstopiti.