Beneški karneval pred visoko plimo zaščitil sistem zapornic

Svet 10. Feb 202414:34 0 komentarjev
beneški karneval
Foto: PROFIMEDIA

Tradicionalni beneški karneval, ki se te dni odvija v Benetkah, spremlja slabo vreme in visoka plima. Morska gladina bi lahko namreč danes narasla za več kot en meter, zaradi česar so aktivirali sistem zapornic Mose.

Oblasti v Benetkah so danes aktivirale sistem zapornic Mose, da bi znamenito mesto v laguni, kjer še do torka poteka tradicionalni pustni karneval, zaščitile pred morebitnimi poplavami.

Gladina vode naj bi še nekoliko narasla pozno zvečer, ko pričakujejo, da se bo povzpela do 120 centimetrov nad povprečno višino. Plima bo po napovedih vztrajala tudi v nedeljo, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Namen sistema Mose, ki ga sestavlja 78 pregrad, je zaščiti Benetke pred poplavami, kakršnim je bilo mesto denimo priča leta 2019.

V Benetkah ta čas poteka tradicionalni pustni karneval, ki se je začel 27. januarja. Letošnja izvedba mineva v znamenju potovanj slavnega Benečana, trgovca in pomorščaka Marca Pola, ki je umrl pred 700 leti.

Karneval se običajno zaključi s koncertom na Trgu svetega Marka. Eden od vrhuncev pestrega programa je sicer znameniti let angela, ko se bolj ali manj znana osebnost spusti z zvonika na Markov trg.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!