Beograd bo uvedel vizume za državljane Indije, EU pozdravlja to odločitev

Svet 11. Dec 202211:41 0 komentarjev
Serbski predsednik Aleksandar Vučić
PROFIMEDIA

"Pozdravljam odločitev Srbije, da uskladi vizumsko politiko z EU in s 1. januarjem 2023 uvede vizume za indijske državljane," je v soboto na Twitterju zapisal evropski komisar za širitev Oliver Varhelyi. Odločitev o uvedbi vizumov za Indijo sicer na spletni strani zunanjega ministrstva Srbije doslej ni bila objavljena, navaja srbski portal N1.

Usklajevanje srbske vizumske politike z EU je nedavno napovedal tudi srbski predsednik Aleksandar Vučić, potem ko so k temu v zadnjem času večkrat pozvali v Bruslju.

“Nimamo več brezplačnega vizumskega režima s Tunizijo, ki je trajal od leta 1962 niti z Burundijem, kmalu bomo s še dvema državama morali uvesti drugačen vizumski režim, enak tistemu, ki obstaja v EU,” je Vučić dejal novembra, ko je Srbija z Madžarsko in Avstrijo podpisala sporazum o sodelovanju pri varovanju meja.

Pri omembi dveh držav naj bi imel v mislih Indijo in Kubo, piše Radio Svobodna Evropa.

Češki zunanji minister Jan Lipavsky, čigar država do konca leta predseduje EU, je medtem nedavno ocenil, da je Srbija naredila pomemben napredek pri zaustavljanju nezakonitih migracij po balkanski poti, poročajo srbski mediji.

Evropski komisar za širitev Oliver Varhelyi je na Twitterju zapisal, da pozdravlja odločitev Srbije za uskladitev vizumske politike z EU.

Srbija je po večmesečnih pritiskih Bruslja vendarle začela usklajevati svojo vizumsko politiko z Evropsko unijo. Bruselj je namreč večkrat pozval Beograd k rešitvi tega problema, predvsem zaradi povečanega pritoka nezakonitih migrantov v Evropo preko Srbije. V primeru, da Srbija ne bi kmalu začela usklajevati vizumske politike z EU, pa ji je Unija zagrozila tudi, da bi lahko začasno odpravila brezvizumski režim, ki trenutno velja za to državo. Srbija namreč sodi med države, katerih državljani za vstop v območje EU ne potrebujejo vizuma.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!