Besede Ursule von der Leyen prizadele italijansko desnico, ki zahteva opravičilo

Svet 23. Sep 202220:21 5 komentarjev
Ursula von der Leyen in Matteo Salvini
PROFIMEDIA/N1

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je izrazila skrb glede razvoja dogodkov v Italiji po nedeljskih parlamentarnih volitvah in s tem dvignila veliko prahu med tamkajšnjimi politiki. Vodja desne Lige Matteo Salvini se je na njene izjave odzval z ogorčenjem in od nje zahteval opravičilo ali odstop.

Predsednica Evropske komisije je v četrtek odgovorila na vprašanje študentke na ameriški univerzi Princeton, ali jo skrbijo volitve v Italiji v luči povezanosti nekaterih kandidatov z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. “Videli bomo, kakšni bodo izidi volitev v Italiji. Če se bodo stvari razvijale v težavno smer, kot na Poljskem in na Madžarskem, imamo vzvode,” je dejala po poročanju tujih tiskovnih agencij.

“Vsak potrebuje demokracijo. To je nenehno delo, ki ni nikoli končano,” je še dejala predsednica Komisije.

Salvini se je odzval z ogorčenjem, izjave von der Leyen pa je označil za nizkotno grožnjo. “Italija je svobodna, suverena država z močno demokratično tradicijo. Italijanski državljani si zaslužijo spoštovanje,” je dejal. “Ne sprejemamo opozoril, podukov ali prikritih groženj,” je še posvaril.

Ob tem je v pogovoru za italijansko televizijo poudaril, da predsednica Komisije zastopa vse Evropejce in da vsi prispevamo za njeno plačo. “Naj se opraviči ali odstopi,” pa je dejal za italijanski časnik Corriere della Sera.

Tudi evropski poslanci iz vrst Lige so predsednico Evropske komisije pozvali, naj se opraviči in naj spoštuje odločitev Italijanov. Evroposlanca Marco Zanni in Marco Campomenosi sta na Evropsko komisijo naslovila poslansko vprašanje glede izjav von der Leyen, v katerem sprašujeta, ali gre za kršenje načela Evropske komisije o neodvisnosti.

Giorgia Meloni
Predsednica stranke Bratje Italije Giorgia Meloni (PROFIMEDIA)

“Naša demokracija ne sme dopustiti pridig kogarkoli. Italijani lahko volijo tako, kot se jim zdi najbolje,” pa se je po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa na izjave predsednice Komisije odzval podpredsednik desne stranke Naprej Italija Antonio Tajani.

Tiskovni predstavnik von der Leyen Eric Mamer je danes poudaril, da Evropska komisija sodeluje “z vsemi vladami, ki se oblikujejo po volitvah in ki so pripravljene sodelovati z njo”. “Absolutno jasno je, da se predsednica ni vmešala v italijanske volitve. Ko je omenila vzvode, je imela v mislih postopke, ki že potekajo v nekaterih članicah Unije,” je dodal.

Na nedeljskih volitvah v Italiji se glede na javnomnenjske raziskave zmaga obeta desnemu polu, v katerem sta poleg postfašističnih Bratov Italije še desna Liga Mattea Salvinija in desnosredinska Naprej Italija Silvia Berlusconija. Prejel naj bi nekaj več kot 45 odstotkov glasov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje