Biden in njegovo prvo leto: “Ne verjamem v ankete”

Svet 20. Jan 202207:31 > 12:55 0 komentarjev
Ameriški predsednik Joe Biden
REUTERS/Kevin Lamarque

Ameriški predsednik Joe Biden verjame, da si ruski predsednik Vladimir Putin ne želi popolne vojne z Ukrajino, a če se bo to zgodilo, bo Rusija plačala visoko ceno. Na novinarski konferenci ob prvi obletnici prevzema položaja je Biden v sredo še dejal, da je Amerika danes v boljšem položaju kot pred letom dni.

Ameriški predsednik Joe Biden je dejal, da Vladimir Putin skuša najti prostor zase v svetu med Kitajsko in Zahodom, odločitev za vojno pa bo po njegovih besedah odvisna od tega, na kateri strani postelje se bo Putin zbudil.

Dejal je, da bo Rusija plačala visoko ceno v primeru vojaškega napada na Ukrajino, a dal vedeti, da odgovor ZDA morda ne bo tako resen, če si bo Putin privoščil “le manjše vpade na ukrajinsko ozemlje”.

Republikanski senator Ben Sasse se je takoj odzval na te besede rekoč, da je Biden s tem Putinu praktično dal zeleno luč za napad na Ukrajino.

Tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki pa je takoj po novinarski konferenci sporočila, da se stališče ZDA ni spremenilo. “Predsednik Biden se zaradi dolgih izkušenj zaveda, da ima Rusija širok scenarij agresije poleg vojaške akcije, vključno s kibernetskimi napadi in paravojaškimi taktikami. To je danes potrdil z besedami, da bodo takšna dejanja ruske agresije naletela na odločen, recipročen in enoten odziv,” je sporočila Psaki.

Na Bidnove besede so se odzvali tudi v Kremlju. Bili so kritični do izjave ameriškega predsednika o tem, da Rusijo v primeru napada na Ukrajino čaka katastrofa. “Takšne izjave prispevajo k destabilizaciji razmer, saj lahko nekaterim vročekrvnežem v Ukrajini vzbudijo lažno upanje,” je dejal tiskovni predstavnik ruskega predsednika Vladimirja Putina Dmitrij Peskov.

“Pandemija je nedokončano delo”

Biden se je z novinarji pogovarjal skoraj dve uri. Odgovarjal je na vsa vprašanja, tudi tista manj prijetna, in komentatorji so se na koncu spraševali, ali ni morda z vztrajanjem skušal zavrniti ugibanja o svoji starosti in nemoči.

Biden se ob prvi obletnici vodenja ZDA sooča z nizko javno podporo in visoko stopnjo inflacije ter nadaljevanjem pandemije. Zaradi tega demokratom grozi poraz na jesenskih kongresnih volitvah, ki bi ohromil zadnji dve leti Bidnovega mandata.

Novinarsko konferenco je začel z nizanjem statistike o uspehih tako glede pandemije kot gospodarstva in tudi zakonodajnih pobud v kongresu, kot je bila potrditev zakona o obnovi infrastrukture. Priznal pa je nemoč glede zakonov o volilnih pravicah, sociali in okolju ter priseljevanju.

“Verjetno smo dosegli veliko več, kot je kdorkoli pričakoval,” je dejal Biden glede pandemije in svojega dela na splošno. “Po dveh letih fizičnega, čustvenega in psihološkega vpliva pandemije se številnim zdi, da je vse skupaj že preveč. Nekateri bodo rekli, da je to nova normalnost, jaz pa temu pravim nedokončano delo. Bolje bo,” je dejal.

Priznal je, da v senatu ne bodo potrdili predlagane porabe za zakon o sociali in okolju, nasprotovanje konservativnih demokratov Joeja Manchina in Kyrsten Sinema odpravi filibustra oziroma obstrukcije pa bo preprečilo potrditev volilne zakonodaje, s katero želijo demokrati na zvezni ravni odgovoriti na omejevanje dostopa do volitev v republikanskih zveznih državah.

Biden je izrazil obžalovanje, ker volilnega zakona ne bo, ob tem pa je skušal pojasniti svoj govor v Atlanti, kjer je pred dnevi republikance in druge, ki ne podpirajo zakona, primerjal z rasisti oziroma segregacionisti iz temnih časov ameriške zgodovine.

Nizka podpora, a v ankete ne verjame

Na svoji komaj sedmi novinarski konferenci, odkar je prevzel položaj, je Biden obljubil odločen spopad z inflacijo in pandemijo, okrivil republikance za blokade v senatu in jih okrcal, da zgolj nasprotujejo, svojih predlogov pa nimajo.

Na kratko je odgovoril, da ima zaupanje v podpredsednico Kamalo Harris in se bo z njo podal na naslednje predsedniške volitve 2024.

Zagotovil je tudi, da je večina Američanov na njegovi strani, čeprav tega ankete ne kažejo. “Ne verjamem v ankete,” je dejal Biden in med drugim zagotovil, da je Amerika danes v veliko boljšem položaju, kot je bila pred letom dni.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!