Biden: Ne bomo se umaknili z Bližnjega vzhoda in prepustili vpliva drugim silam

Svet 16. Jul 202216:20 0 komentarjev
PROFIMEDIA

Ameriški predsednik Joe Biden je na današnjem vrhu v Džedi v Savdski Arabiji zatrdil arabskim voditeljem, da bodo ZDA še naprej polno navzoče na Bližnjem vzhodu in ne bodo prepustile vpliva v regiji drugim svetovnim silam. Na vrhu je sodelovalo šest držav članic Sveta za sodelovanje v zalivu (GCC), Irak in Jordanija.

Ameriški predsednik Joe Biden je srečanje izkoristil za razpravo o nestanovitnih cenah nafte in predstaviti svojo vizijo vloge Washingtona v regiji. Arabske sogovornike boskušal prepričati, naj okrepijo črpanje nafte in tako znižajo cene na globalnih trgih. Na vrhu so sicer razpravljali še o Iranu, človekovih pravicah, energetski in prehranski varnosti, kot tudi o Jemnu, kjer je za zdaj še vedno v veljavi premirje v dolgoletni in krvavi vojni.

Ruski napad na Ukrajino je razkril nekoč nepredstavljivo razhajanje med Washingtonom in ključnima bližnjevzhodnima zaveznicama Savdsko Arabijo in Združenimi arabskimi emirati, ki sta na mednarodnem prizorišču vse bolj neodvisni. Bogati zalivski državi, ki gostita ameriške sile in že desetletja zanesljivo podpirata Washington, sta se vzdržali podpore Bidnovi administraciji, ki poskuša ohromiti rusko gospodarsko s sankcijami in mednarodno osamitvijo.

Analitiki pravijo, da novo stališče teh dveh držav do ZDA kaže na preobrat v odnosih do države, ki je veljala za zaščitnico regije pred sosednjim Iranom, še navaja AFP.

“Tudi ZDA so delale napake”

Že v petek se je Joe Biden srečal s savdskim kraljem Salmanom in kronskim princem Mohamedom bin Salmanom, dejanskim vladarjem Savdske Arabije, ki je po oceni ameriških obveščevalnih agencij naročil operacijo iz leta 2018, v kateri je bil ubit novinar Džamal Hašokdži. Princ Mohamed je predsedoval uvodnemu zasedanju današnjega vrha, ki se ga kralj Salman ni udeležil.

Biden je v govoru na vrhu me drugim dejal, da bodo “v prihodnosti zmagale države, ki bodo v celoti izkoristile potencial svojega prebivalstva (…) kjer lahko državljani sprašujejo in kritizirajo voditelje brez strahu pred povračilnimi ukrepi”.

Savdski princ je Bidnu po navedbah savdskih uradnikov v petek na kritike zaradi umora Hašodžija odvrnil, da so tudi ZDA delale napake, med drugim v Iraku, savdska kraljevina pa da je sprejela “vse ukrepe, da v prihodnosti prepreči podobne napake. Poskus vsiljevanja določenih vrednot državam ima lahko nasproten učinek, je še dodal.

Mohamed bin Salman, Joe Biden
Bandar Algaloud/Courtesy of Saudi Royal Court/REUTERS

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!