Biden o Šijevi neudeležbi na vrhu G20: “Razočaran sem, a ga bom videl”

Svet 04. Sep 202312:18 0 komentarjev
Ši Džinping in Joe Biden
PROFIMEDIA

Ameriški predsednik Joe Biden je izrazil razočaranje nad informacijo, da kitajskega predsednika Ši Džinpinga ne bo v Indijo, kjer bo potekal vrh skupine G20.

Kitajski predsednik Ši Džinping se ne bo udeležil prihajajočega vrha skupine dvajsetih gospodarsko najpomembnejših držav (G20) v Indiji, je danes sporočilo zunanje ministrstvo v Pekingu. Kitajsko delegacijo bo v New Delhiju vodil premier Li Čjang. Predsednik ZDA Joe Biden, ki ga pričakujejo na vrhu, je glede odsotnosti Šija izrazil razočaranje.

Dvodnevnega vrha držav članic G20 ta konec tedna v New Delhiju se bo udeležila večina voditeljev držav iz skupine, med katerimi pa ne bo kitajskega predsednika Šija. Prav tako se vrha ne bo udeležil ruski predsednik Vladimir Putin, ki ga bo zastopal zunanji minister Sergej Lavrov, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kitajsko delegacijo bo na 18. vrhu G20, ki bo potekal 9. in 10 septembra, vodil premier Li Čjang, je danes v Pekingu dejala tiskovna predstavnica zunanjega ministrstva Mao Ning na vprašanje o Šijevi udeležbi.

Razlog za odsotnost Šija neznan

Razloga, zakaj Šija ne bo na srečanje, v Pekingu po poročanju francoske tiskovne agencije AFP za zdaj niso navedli.

“Lahko vam povem, da je G20 pomemben forum za mednarodno gospodarsko sodelovanje,” je dejala Mao in ob tem dodala, da bo premier Li na srečanju posredoval stališče Kitajske o sodelovanju G20, pri čemer si bo prizadeval, da skupina “okrepi enotnost in sodelovanje ter sodeluje pri soočanju z globalnimi ekonomskimi in razvojnimi izzivi”.

To je prvič, da je kitajski voditelj odpovedal udeležbo na srečanju G20. Ši v času pandemije covida-19 sicer tudi ni prišel na srečanje G20 v Rimu, se ga je pa udeležil prek video povezave, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ši Džinping in Joe Biden
PROFIMEDIA

Biden: “Razočaran sem, a ga bom videl”

Ameriški predsednik Joe Biden, ki ga pričakujejo v New Delhiju, je glede odsotnosti Šija na vrha G20 izrazil razočaranje. “Razočaran sem, a ga bom videl,” je že v nedeljo dejal ameriškim novinarjem, ne da bi navedel podrobnosti, poroča AFP.

Bela hiša je prejšnji mesec sporočila, da se bo Biden udeležil srečanja G20 v Indiji, kjer bo imel ob robu vrha po pričakovanjih vrsto pogovorov z voditelji držav. V Washingtonu sicer niso sporočili, s kom vse se bo Biden sestal.

Dvostranski odnosi med ZDA in Kitajsko se soočajo z vrsto težavnih vprašanj, od trgovinskih sporov do Tajvana in širitve kitajske navzočnosti v Južnokitajskem morju.

Tudi letošnja gostiteljica vrha G20 Indija ima s Kitajsko že nekaj časa napete odnose. Državi sta v sporu zaradi meje na območju južno od Tibeta oziroma v vzhodnem delu Indije. Kitajska pokrajino imenuje Zangnan, medtem ko jo v Indiji imenujejo Arunachal Pradesh.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!