Nato naj bi na vzhod poslal dodatne vojaške enote

Svet 11. Feb 202207:02 > 19:11 0 komentarjev
Nato
PROFIMEDIA

Potem ko je Rusija včeraj začela skupne vojaške vaje z Belorusijo in s tem okrepila bojazni, da bo napadla Ukrajino, je ameriški predsednik Joe Biden ameriške državljane v Ukrajini pozval, naj čim prej zapustijo to državo. Medtem ko je ameriško zasebno podjetje objavilo satelitske posnetke, na katerih je videti novo namestitev ruskih vojakov na lokacije v bližini Ukrajine, Nato načrtuje okrepitve na vzhodnem krilu.

Ameriško zunanje ministrstvo je pozvalo Američane, ki so trenutno v Ukrajini, naj čim prej zapustijo to državo. “Ameriški državljani naj takoj odidejo,” je za televizijo NBC povedal ameriški predsednik Joe Biden. Dejal je, da Rusija, ki kopiči vojaške enote na meji z Ukrajino, ni neka teroristična organizacija, ampak gre za vojaško velesilo. “Gre za vojsko, ki je ena od največjih na svetu,” je opozoril Biden in posvaril, da stvari lahko hitro uidejo izpod nadzora.

Možnost, da bi po ameriške državljane v Ukrajino poslal čete, ki bi jim ob eskalaciji razmer pomagale pri evakuaciji, je Biden odločno zavrnil. “Ko Američani ni Rusi začnejo streljati eni na druge, je to svetovna vojna.”

Po ocenah ZDA je Rusija ob meji z Ukrajino nakopičila več kot 100.000 vojaških enot.

Medtem se nadaljujejo diplomatski poskusi, da bi umirili napetosti med državama. Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je danes obiskal Romunijo in se sestal s predsednikom Klausom Iohanisom. Obiskal je tudi vojaško oporišče Mihail Kogalniceanu, kjer so nameščeni zavezniški vojaki, prek Twitterja pa je sporočil, da je črnomorska regija za Nato strateškega pomena.

Stoltenberg je v Romuniji prav tako povedal, da “obstaja realna nevarnost novega oboroženega spopada v Evropi. Število ruskih vojakov se povečuje, opozorilni čas pa se krajša.”

Zaradi stopnjevanja napetosti in strahu pred invazijo naj bi po večtedenskih razpravah države članice Nata ta teden že podpisale dogovor o povečanju prisotnosti vojaških sil na vzhodnem krilu Nata. Odločitev naj bi bila potrjena in objavljena na srečanju obrambnih ministrov Nata v Bruslju prihodnji teden in bi se lahko začela izvajati v nekaj tednih, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ameriški predsednik Biden je prejšnji teden napovedal, da bo v Romunijo poslal 1.000, na Poljsko pa 2.000 vojakov. Tisti, ki prihajajo v Romunijo, so bili premeščeni iz oporišča v Nemčiji. V svojem govoru v vojaški letalski bazi v vzhodni Romuniji je Stoltenberg dejal, da prisotnost ameriških vojakov poudarja zavezanost ZDA varnosti v Evropi.

Ruska vojska
(Ruske vojaške enote.) PROFIMEDIA

Tudi francoski predsednik Emmanuel Macron je dejal, da je pripravljen v Romunijo poslati več sto vojakov pod Natovim poveljstvom. V Romuniji je sicer trenutno okoli 900 ameriških vojakov ter 140 italijanskih in 250 poljskih vojakov.

Novi satelitski posnetki prikazujejo namestitev novih ruskih sil

Spomnimo, Rusija in Belorusija sta včeraj začeli skupne vojaške vaje, ki naj bi trajale do 20. februarja in ki na Zahodu krepijo bojazni, da bo Moskva napadla Ukrajino. Po navedbah Moskve bodo vaje osredinjene na odgovor na napad od zunaj.

Ameriško zasebno podjetje je medtem objavilo satelitske posnetke, na katerih je videti novo namestitev ruskih vojakov na lokacije v bližini Ukrajine. Posnetki so bili narejeni v sredo in četrtek, na njih pa so razvidne predvsem namestitve na Krimu, zahodu Rusije in v Belorusiji, poroča tiskovna agencija Reuters.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je danes spričo kopičenja ruskih sil posvaril, da bi se lahko invazija na Ukrajino zgodila vsak trenutek, tudi med zimskimi olimpijskimi igrami v Pekingu, ki se končajo 20. februarja. “Še naprej vidimo zaskrbljujoče znake ruskega zaostrovanja,” je povedal ob obisku v Melbournu.

Vojaške vaje
Belarus Defense Ministruy / Anadolu Agency/PROFIMEDIA

V Kijevu mirijo ob izjavah Washingtona

V Kijevu so danes odzvali na Bidnov poziv Američanom in poudarili, da navzočnost ruskih sil ob meji z Ukrajino ni znak neizbežne ruske invazije.

Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je dejal, da je Biden preprosto ponovil prejšnje smernice ameriškega zunanjega ministrstva. “V tej izjavi ni nič novega. Poznamo stališče ZDA, ki so že dale takšne izjave,” je izjavil Kuleba po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Kot je še dejal, so Američani že začeli evakuirati nekaj osebja veleposlaništva in družinskih članov. To sicer ni prvič, da skuša Ukrajina zmanjšati resnost opozoril glede ruske invazije. Kuleba je tako že pred dnevi zavrnil “apokaliptične napovedi” o možnem ruskem napadu, potem ko so ZDA opozorile, da po ocenah ameriških obveščevalnih služb Moskva pospešuje korake za obsežen napad na Ukrajino.

Države članice EU so sicer danes odobrile milijardno pomoč Ukrajini v obliki nujnih posojil in nepovratnih sredstev. Stalni predstavniki članic so danes v Bruslju potrdili predlog Evropske komisije, da Ukrajini zagotovi dodatno pomoč v višini 1,2 milijarde evrov. “Cilj je zagotoviti hitro podporo v akutni krizni situaciji in okrepiti odpornost Ukrajine,” so sporočili iz Sveta EU.

Predlog Evropske komisije o dodatni pomoči Ukrajini morata odobriti še Evropski parlament in Svet EU.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!