Biden pozval k novim zavezam za zmanjšanje izpustov metana

Svet 17. Sep 202117:20 > 17:21 0 komentarjev
joe biden
Jonathan Ernst/REUTERS

Ameriški predsednik Joe Biden je na virtualnem forumu velikih gospodarstev o podnebju in energiji pozval svet, naj na letošnji podnebni konferenci Združenih narodov v Glasgowu sprejmejo zavezo za zmanjšanje izpustov metana v ozračje do leta 2030 za najmanj 30 odstotkov pod ravnijo iz leta 2020.

Bidnov forum velikih gospodarstev je nadgradnja podnebnega vrha, ki ga je podobno virtualno sklical aprila, na njem pa so bili tudi voditelji najpomembnejših držav, kot so Kitajska, Rusija in Nemčija. Tokrat so se foruma udeležili med drugim predsedniki in premierji Velike Britanije, Indonezije, Argentine, Južne Koreje, Mehike in predstavniki EU ter ZN.

V živo sta v Beli hiši sodelovala Bidnov posebni odposlanec za podnebje John Kerry in državni sekretar ZDA Antony Blinken, ki je dejal, da je namen foruma utrditev kolektivnega odgovora na podnebno krizo. “Noben izziv ne bo imel večjega učinka na svet in ne bo zahteval več mednarodnega sodelovanja, kot je podnebna kriza. Za našo vlado je to na samem vrhu globalnih prioritet,” je dejal Blinken.

Ambiciozen in realističen cilj

Opozoril je na prejšnji mesec objavljeno poročilo Medvladnega panela ZN o podnebnih spremembah, ki podaja neovrgljive dokaze o krizi. “Znanost je jasna in sedaj so na vrsti države, da vodijo odločen globalni odgovor,” je dejal. Joe Biden je nato svet pozval, naj na Podnebni konferenci ZN (COP26), ki bo na Škotskem od 31. oktobra do 12. novembra, sprejme zavezo za zmanjšanje izpustov metana.

“To ne bo le upočasnilo globalnega segrevanja, ampak bo tudi proizvedlo številne ugodne stranske učinke, kot je izboljšanje javnega zdravja in kmetijske proizvodnje. Menimo, da je kolektivni cilj ambiciozen, pa tudi realističen. Pozivamo vas, da to zavezo naznanite na COP 26,” je dejal Biden.

Biden je ZDA vrnil v pariški podnebni sporazum, iz katerega jih je umaknil Donald Trump. Aprila je na podnebnem vrhu napovedal, da bodo ZDA do leta 2030 zmanjšale izpuste toplogrednih plinov v ozračje za med 50 do 52 odstotkov pod ravnijo iz leta 2005. S tem bodo pomagale k cilju, da se globalno segrevanje omeji na 1,5 stopinje Celzija iz predindustrijske dobe.

joe biden joe biden
Jonathan Ernst/REUTERS
joe biden joe biden
Jonathan Ernst/REUTERS
joe biden joe biden
Jonathan Ernst/REUTERS
joe biden joe biden
Jonathan Ernst/REUTERS
joe biden joe biden
Jonathan Ernst/REUTERS

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!