Biden si na čelu Nata želi nizozemskega premierja

Svet 22. Feb 202407:20 0 komentarjev
Nato
Pascal Rossignol/REUTERS

Ameriški predsednik naj bi za novega generalnega sekretarja zveze Nato podprl nizozemskega premierja Marka Rutteja. Ta bi na čelu zavezništva nasledil Jensa Stoltenberga. Rutteja si na čelu zavezništva želi že več kot 20 zaveznikov, podporo pa mora pridobiti od vseh 31 članic Nata.

Ameriški predsednik Joe Biden se je odločil, da bo za novega generalnega sekretarja zveze Nato podprl nizozemskega premierja Marka Rutteja, poroča Politico, ki se sklicuje na neimenovane vire v ameriški vladi. Rutte naj bi si sicer za imenovanje na položaj že zagotovil podporo dveh tretjin članic Nata.

Rutte naj bi na čelu zavezništva nasledil Jensa Stoltenberga, ki mu mandat poteče letos oktobra. Generalni sekretar zveze Nato mora sicer dobiti soglasno podporo vseh 31 članic, odločilna pa je podpora ZDA.

Norvežan je na čelu Nata od leta 2014, večina zaveznic pa bi rada videla, da bo naslednik znan in potrjen na vrhu julija letos v Washingtonu, poroča Politico.

Rutteja si na čelu zavezništva želi že več kot 20 zaveznikov

“Po zelo intenzivnih krogih razprav med zavezniki smo zdaj na točki, ko je več kot 20 zaveznikov Nata pripravljenih podpreti premierja Rutteja kot naslednjega generalnega sekretarja,” je dejal neimenovani predstavnik Nata.

V primeru, da bodo Američani za predsednika letos ponovno izvolili Donalda Trumpa, Rutte ne bo imel enostavnega dela, kot ga sicer ni imel niti Stoltenberg. Trump sedaj niti ne skuša več skriti svoje podpore ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu in nasprotovanje zavezništvu.

Članice zavezništva so se zavezale, da bodo svojo porabo za obrambo dvignile na najmanj dva odstotka svojega letnega BDP in letos bo ta mejnik po napovedih doseglo 18 držav, med njimi Nizozemska. Lani jih je ta mejnik doseglo sedem.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!