Biden tisočim američanom odpisal za 1,2 milijarde dolarjev študentskega dolga

Svet 21. Feb 202419:36 0 komentarjev
Joe Biden
Foto: REUTERS/Kevin Lamarque

Skoraj 153.000 Američanov je danes v e-poštne nabiralnike prejelo sporočilo, v katerem jih predsednik ZDA Joe Biden obvešča, da so jim odpisali študentski dolg. Odpisa so bili tokrat deležni tisti, ki so najeli do 12.000 dolarjev študentskega posojila in ga odplačujejo že najmanj deset let. Bidnov tabor se trudi, da bi priljubljen ukrep sedanjemu predsedniku pomagal tudi v predvolilni kampanji.

Ameriški predsednik Joe Biden je danes skoraj 153.000 Američanov osebno z elektronsko pošto obvestil, da je poskrbel za odpis njihovega študijskega dolga v skupni vrednosti 1,2 milijarde dolarjev, je sporočila Bela hiša. Bidnovega odpisa so deležni posojilojemalci, ki so najeli do 12.000 dolarjev študentskega posojila in ga odplačujejo že najmanj deset let.

“Čestitke. Ves ali del vašega študentskega dolga bo odpisan, ker ste upravičeni do predčasnega odpisa posojil v okviru posebnega načrta moje administracije. Upam, da vam to olajšanje daje malo več prostora,” je v sporočilu po navedbah časopisa Politico zapisal Biden.

Bela hiša poudarja, da je Bidnova vlada doslej potrdila odpise v višini 138 milijard dolarjev za skoraj 3,9 milijona nekdanjih študentov. Republikanci v kongresu si sicer prizadevajo za razveljavitev Bidnovih ukrepov za olajšanje študentskih dolgov, ustrezen predlog je bil lani tudi potrjen v predstavniškem domu kongresa, vendar ni dobil podpore v senatu, kjer imajo tesno večino demokrati.

Bidnovo obvestilo v elektronski pošti spreminja pogoje odpisovanja študentskih dolgov. Doslej so morali dolg odplačevati najmanj 25 let preden so bili upravičeni do odpisa preostanka dolga, sedaj pa se je ta čas skrajšal na deset let za tiste, ki so vzeli do 12.000 dolarjev posojila za študij.

Odpisovanje študentskih dolgov je tudi pomemben predvolilni bombonček. V Bidnovem taboru se namreč po pisanju Politica trudijo, da se bodo Američani zavedali, komu pripisati zasluge za odpis dolga.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!