Iraški premier obsodil napade ZDA na iranske milice v Iraku in Siriji

Svet 28. Jun 202107:00 > 17:10 0 komentarjev
Ameriški vojaki v Iraku
REUTERS

Ameriški napadi so bili usmerjeni na položaje proiranske milice na dveh lokacijah v Siriji in Iraku. To so bili drugi letalski napadi na proiranske milice, odkar je 20. januarja Biden prevzel oblast.

Ameriški predsednik Joe Biden je v nedeljo odobril zračne napade na položaje proiranske milice v Iraku in Siriji, je sporočil Pentagon. Glede na sporočilo sirskega monitorja za človekove pravice je bilo v napadih ponoči ubitih najmanj pet borcev, iraške milice, povezane z Iranom, pa so po Reutersovih navedbah sporočile, da so bili v napadih ubiti štirje borci.

Napade je obsodil iraški premier Mustafa al Kademi. Obsojamo sinočnji ameriški zračni napad na cilje na iraško-sirski meji, ki predstavlja “očitno in nesprejemljivo kršitev iraške suverenosti in iraške nacionalne varnosti”, je izjavil po poročanju francoske tiskovne agencija AFP. Iz Teherana so Washington pozvali, naj se izogiba “ustvarjanju kaosa” v regiji.

Da so bili cilji izbrani, “ker je objekte uporabljala milica s podporo Irana, ki je vpletena v napade z brezpilotnimi letali na ameriško osebje in objekte v Iraku,” pa je sporočil tiskovni predstavnik Pentagona John Kirby.  Ameriški napadi so bili usmerjeni na položaje milice na dveh lokacijah v Siriji in Iraku. Vsi cilji so bili na mejnem območju med državama, so pojasnili v Pentagonu.

joe biden, orožje
Jonathan Ernst/REUTERS

Brez odobritve kongresa

“Kot so pokazali nocojšnji letalski napadi, je predsednik Biden dal jasno vedeti, da bo ukrepal za zaščito ameriškega osebja. Zaradi nadaljevanja napadov skupin s podporo Irana na ameriške interese v Iraku je predsednik ukazal dodatne vojaške ukrepe za motenje in odvračanje tovrstnih napadov,” je dejal Kirby.

Odzval se je tudi ameriški državni sekretar Antony Blinken, ki je dejal, da naj bi ameriški letalski napadi proiranskim milicam v Iraku in Siriji poslali močno sporočilo, naj ne napadajo ameriških enot. “Upam, da bo sporočilo (…) slišano in bo odvrnilo prihodnje akcije,” je dejal Blinken novinarjem v Rimu, kjer se udeležuje srečanja mednarodne koalicije proti Islamski državi.

To so bili drugi letalski napadi na proiranske milice, odkar je 20. januarja Biden prevzel oblast zaradi napadov na ameriške enote v regiji. Napadi so vzbudili zaskrbljenost v kongresu, ker Biden ni posebej zaprosil za dovoljenje. Bela hiša trdi, da so ti napadi v skladu z 2. členom ustave.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!