Biden v Vietnamu utrjeval odnose med državama

Svet 10. Sep 202317:15 2 komentarja
Joe Biden na obisku v Vietnamu
REUTERS/Evelyn Hockstein

Vietnam je dan po vrhu skupine G20 obiskal predsednik ZDA Joe Biden, ki je z vodjo tamkajšnje komunistične partije Nguyenom Phu Trongom sklenil strateško partnerstvo. S tem je ZDA v vietnamski hierarhiji diplomatskih odnosov enakovredna Kitajski, Rusiji, Indiji in Južni Koreji.

Ameriški predsednik Joe Biden je danes med obiskom v Vietnamu napovedal “začetek obdobja še večjega sodelovanja” ZDA s to azijsko državo. Ob tem sta državi sklenili dogovor o krepitvi odnosov in sodelovanja pri strateških dobavah ob vse večji konkurenci Kitajske, poročajo tuje tiskovne agencije.

Biden je prispel v Vietnam po zaključku vrha G20 v New Delhiju in se srečal z vodjo vietnamske komunistične partije Nguyenom Phu Trongom, da skleneta “obsežno strateško partnerstvo”, kar je za Hanoj najvišja raven diplomatskih odnosov.

S tem Biden po poročanju francoske tiskovne agencije AFP nadaljuje prizadevanja s srečanja G20 za pridobivanje podpore spričo vedno večjega diplomatskega vpliva Kitajske v regiji, hkrati pa zagotavljanje dobav strateško pomembnih dobrin iz prijateljskih držav. “Vietnam in ZDA sta pomembna partnerja, v tem, lahko rečem, zelo pomembnem času,” je na srečanju dejal Biden.

Z omenjenim dogovorom je ZDA v vietnamski hierarhiji diplomatskih odnosov enakovredna Kitajski, pa tudi Rusiji, Indiji in Južni Koreji. “Poglabljamo sodelovanje na področju ključnih novih tehnologij, zlasti pri izgradnji odpornejše dobavne verige polprevodnikov,” je povedal Biden.

Na novinarski konferenci v Hanoju je ameriški predsednik še zatrdil, da ne želi omejiti Kitajske. Kot je dodal, ima kitajski predsednik Ši Džinping ob gospodarskih težavah svoje države “res veliko dela”. Biden je tudi povedal, da se je ob robu vrha G20 srečal s kitajskim s kitajskim premierjem Li Čiangom in da bi se želel srečati tudi s Šijem- “raje prej kot pozneje”.

Trong se je zahvalil ameriškemu predsedniku za njegov prispevek k izboljšanju odnosov med državama in dejal, da bo Vietnam trdo delal za uveljavitev novega dogovora.

Namestnik svetovalca za nacionalno varnost ZDA Jon Finer je novinarjem pred prihodom Bidna v Vietnam povedal, da se bodo pogovori nanašali tudi na pridobivanje redkih kovin, potrebnih za izdelavo visoko tehnoloških naprav, kot so pametni telefoni in baterije za električne avtomobile.

ZDA in Vietnam sta bila nekoč nasprotnika, diplomatske odnose sta obnovila šele leta 1995, 20 let po koncu vietnamske vojne. Danes so ZDA za Kitajsko drugi najpomembnejši trgovinski partner Vietnama in uradno sta bili državi od leta 2013 povezani s “celovitim partnerstvom”, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje