ZDA za krepitev boja proti podnebnim spremembam

Svet 29. Maj 202108:43 0 komentarjev
Ameriški predsednik Joe Biden
Melina Mara/Pool/REUTERS

Ameriški predsednik Joe Biden želi občutno okrepiti proračunske izdatke za State Department in Agencijo za mednarodni razvoj. Obnoviti namerava tudi financiranje Svetovne zdravstvene organizacije.

Ameriški predsednik Joe Biden je v svojem proračunskem okvirju za leto 2022 kongres zaprosil za 58,5 milijarde dolarjev za State Department in Agencijo za mednarodni razvoj (USAID), kar je deset odstotkov več kot v proračunu za leto 2021, ki ga je podpisal bivši predsednik Donald Trump.

Državni sekretar Antony Blinken je ob tem sporočil, da nameravajo po štirih letih zanemarjanja bistveno povečati sredstva za boj proti podnebnim spremembam in za novo zaposlovanje v State Departmentu.

Povečati nameravajo investicije v varnost globalnega zdravja, promocijo demokracije, človekovih in delavskih pravic ter vladavine prava, sprejeti več beguncev, nameniti več pomoči Srednji Ameriki, da bo manj ilegalnih prestopov meje, in med drugim tudi plačati svoje mednarodne obveznosti, kot je dolg v redni proračun ZN in za mirovne operacije.

2,5 milijard za boj proti podnebnim spremembam

Za globalne programe zdravja bo šlo deset milijard dolarjev, med drugim za podporo končanju pandemije covida-19 po svetu z gradnjo kapacitet po državah, vlaganji v raziskave in preprečevanje izbruhov novih pandemij.

Za boj proti podnebnim spremembam si lahko vladne agencije ZDA in mednarodni programi v primeru kongresne potrditve predlaganega okvirja obetajo 2,5 milijarde dolarjev. Od tega si bosta ministrstvo za finance in State Department razdelila 1,25 milijarde za tako imenovani zeleni podnebni sklad.

Srednji Ameriki se za kosanje s koreninami problema množičnega izseljevanja v ZDA namenja 861 milijonov dolarjev, kar je polog štiriletnega načrta, vrednega štiri milijarde dolarjev.

Vizumi za Afganistance v nevarnosti

Bidnova vlada si prizadeva povrniti ameriški ugled v mednarodnih organizacijah, kar bo storila s plačevanjem obveznosti – tudi zaostalih. Vlada tako namerava pravočasno plačati odmerjene prispevke za proračun ZN in za mirovne operacije ter nameniti še 300 milijonov dolarjev za zmanjšanje dolga, ki ga je pridelala Trumpova vlada. Bidnova vlada zagotavlja, da bo ves zaostali dolg plačala v dveh letih.

Obnoviti namerava financiranje Svetovne zdravstvene organizacije, Sklada za prebivalstvo ZN in Visokega komisariata ZN za človekove pravice. V ZDA nameravajo postaviti kapacitete za sprejem 125.000 beguncev na leto, za humanitarno pomoč bo šlo deset milijard dolarjev, financirala se bo promocija demokracije in vrednost po svetu, za varnost diplomatskih predstavništev pa želijo nameniti 6,1 milijarde dolarjev.

Namestnik državnega sekretarja ZDA za upravo in vire Brian McKeon je posebej vesel, da se po štirih letih spet namerava vlagati v kadrovsko okrepitev ameriške diplomacije. Dejal je tudi, da želijo izdati vizume za 8000 Afganistancev, ki jim po umiku ameriških sil iz države grozi nasilje ali smrt, ker so sodelovali z njimi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!