V BiH več oseb iz policije in pravosodja osumljenih sodelovanja s kriminalci

Črna kronika 30. Jan 202317:14 0 komentarjev
Sodišče v Bosni in Hercegovini
Sud BiH

V Bosni in Hercegovini so sodelovanja s kriminalnimi skupinami osumili najmanj 14 ljudi, med drugim tudi iz policije, sodstva, varnostno-obveščevalnih agencij in državnega tožilstva. Ti so kriminalcem sporočali podatke o načrtovanih aretacijah, zato jim je uspelo pravočasno pobegniti iz države.

V Bosni in Hercegovini je sodelovanja s kriminalnimi skupinami osumljenih najmanj 14 ljudi, med njimi tudi pripadnikih policijskih agencij in zaposleni v pravosodnih organih BiH, danes poročajo mediji v BiH. Državno tožilstvo BiH je doslej vložilo dve obtožnici, napovedujejo pa, da jih bodo v naslednjih mesecih vložili še več.

Državno tožilstvo BiH je v minulem letu in pol z dešifriranjem sporočil prek aplikacije Sky identificiralo okoli sto pripadnikov različnih skupin, ki so se ukvarjale z organiziranim kriminalom, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Med njimi so policisti, sodnik, oseba iz varnostno-obveščevalne agencije (OSA), oseba z državnega tožilstva, najmanj en odvetnik in svetovalec na ministrstvu za varnost BiH.

Po oceni glavnega državnega tožilca Milanka Kajganića je zdaj popolnoma jasno, da so kriminalci v policijske in pravosodne organe infiltrirali svoje ljudi. Ti so jim sporočali podatke o načrtovanih aretacijah, zato jim je uspelo pravočasno pobegniti iz države.

Ena od oseb, povezanih s kriminalnimi skupinami, je bila po pisanju sarajevskega časnika Dnevni avaz tudi Spomenka Markulj, ki je bila v obmejni policiji BiH odgovorna za zvezo z Europolom. Časnik piše, da so jo odstavili, ker je poskušala ovirati preiskavo oziroma vplivati na to, kako obmejna policija preverja podatke, ki so jih pridobili po dešifriranju sporočil z aplikacije Sky.

Iz obmejne policije BiH so sporočili, da so uvedli preiskavo, niso pa komentirali tega, ali preiskujejo tudi Spomenko Markulj.

Pripadniki organiziranih kriminalnih skupin v BiH so za komunikacijo več let uporabljali telefonski aplikaciji Sky in Anom. Pri tem so uporabljali telefone, ki so jih lahko aktivirali samo s posebnimi šiframi, za kar so plačevali od 600 do 2.000 evrov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!