Bill Cosby spoznan za krivega spolne zlorabe mladoletnice v Playboy dvorcu

Magazin 22. Jun 202207:49 0 komentarjev
Bill Cosby
REUTERS/Mark Makela

Leta 1975 je Bill Cosby v Playboyevem dvorcu spolno zlorabil 16-letno dekle, so v torek po skoraj mesec dni trajajočem civilnem sojenju ugotovili porotniki.

Porotniki na civilnem sojenju zvezdniku Billu Cosbyju so razsodili v prid Judy Huth, ki je komika obtožila, da jo je leta 1975, ko je bila stara 16 let, prisilil v spolni odnos, poroča The Guardian.

Judy Huth je danes stara 64 let, na sodišču v okrožju Los Angeles pa so ji prisodili 500.000 dolarjev. Porotniki so ugotovili, da je Cosby upravičeno verjel, da je Huth mlajša od 18 let, pri njegovem dejanju pa ga je vodil nenaraven ali nenormalen spolni interes do mladoletne osebe. S to odločitvijo se končuje eden od zadnjih pravnih zahtevkov zoper 84-letnega Cosbyja, ki ga je več kot 50 žensk v petih desetletjih obtožilo spolnih napadov.

Ko je Huth pričala, je povedala, da sta s prijateljico Cosbyja srečala v parku in da ju je igralec pozneje odpeljal v Playboyev dvorec. Po njenem pričevanju jo je takrat 37-letni Cosby napadel in jo prisilil v spolni odnos. To je igralec zanikal.

Huth, ki je tožbo proti igralcu prvič vložila leta 2014, je sprva trdila, da se je incident zgodil leta 1974, ko je bila stara 15 let, pozneje pa je ugotovila, da se je zmotila in da se je zgodil leta 1975. Cosbyjeva odvetnica Jennifer Bonjean je skozi celotno sojenje poskušala Huth postaviti na laž, njeno spremembo časovnice dogodkov pa je označila za “sojenje iz zasede”.

Cosby, ki se sojenja ni udeležil osebno, je v videoposnetku pričanja, ki so ga pokazali porotnikom, dejal, da se Judy Huth ne spomni. A dejal je, da se incident ni mogel zgoditi, ker ne bi imel spolnega odnosa z osebo, mlajšo od 18 let.

Judy Huth
REUTERS/Lucy Nicholson

Tiskovni predstavnik igralca Andrew Wyatt je dejal, da se nameravajo pritožiti na odločitev poroto, vendar jo je kljub temu opisal kot zmago za igralca. Odvetnica Judy Huth Gloria Allred je namreč v tožbi za svojo stranko zahtevala 8 milijonov dolarjev (okoli 7,58 milijonov evrov).

Allred se je poroti zahvalila za razsodbo in pohvalila svojo stranko za “njen pogum in žrtvovanje, da bi v tem primeru dosegla pravico”. Ob tem je dodala, da se hoče zahvaliti vsem ženskam, ki so spregovorile skozi leta in niso ostale tiho ob spolni zlorabi, ki so jo zagrešili vplivni moški.

Sojenje je potekalo skoraj leto dni po tem, ko so Cosbyja izpustili iz zapora v Pensilvaniji. Takrat je bila razveljavljena njegova obsodba o spolnem napadu na drugo žensko. Vrhovno sodišče je obsodbo razveljavilo zaradi nepravilnosti v sodnem procesu in ga izpustilo že po dveh letih, kar je bil boleč udarec za tožnice. Več žensk ga je namreč obtožilo, da jih je omamil in spolno napadel, a je bil sodnega pregona deležen le v primeru Andree Constand.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!