Sloveniji zaradi pomanjkanja padavin grozi velika suša

Slovenija 21. Jun 202222:00 > 22. Jun 2022 08:07 1 komentar
suša
PROFIMEDIA

Kot kaže, bo zaradi pomanjkanja padavin letošnje leto izredno sušno, opozarja hidrolog Janez Polajnar z Agencije za okolje. To pa pomeni, da se bomo zelo verjetno soočali tudi s pomanjkanjem vode.

Zaradi visokih temperatur – v zadnjih dneh se je živo srebro povzpelo krepko čez 30 stopinj Celzija – in malo padavin Sloveniji grozi huda suša. “Cela Slovenija ima padavinski primanjkljaj,” je ob tem za N1 dejal hidrolog Janez Polajnar z Agencije za okolje (Arso).

Ob tem opozarja, da je v zadnji zimi padla le polovico padavin, ki so potrebne, ponekod pa celo manj. Razmere so najbolj skrb vzbujajoče v jugozahodnem delu države, zlasti na Obali in v Posočju. Prizadeto pa je tudi zgornje Posočje, ker je letos zapadlo tako malo snega, da je bila snežna odeja za polovico manjša. “Na območjih Julijskih Alp, od koder se napaja reka Soča, je bilo za približno polovico manj snega kot običajno,” je za N1 pojasnil Polajnar. Snežnica – voda, ki nastane pri taljenju snega – in nivo Soče v spomladanskih mesecih dvigne, je bila tokrat manj izdatna. In je v glavnem že pošla, saj je skopnel tudi sneg.

“Letos bomo odvisni predvsem od lokalnih neurij oziroma padavin. Vemo pa, da te padavine rek ne obogatijo zelo, temveč poskrbijo zgolj za kratkočasni višek. Reke lahko ob silovitejših nevihtah ali hudournikih za krajši čas poplavijo, a se nivo vode nato hitro spusti,” je razmere predstavil Polajnar. “Letos kaže, da bomo v Sloveniji, ne le v dolini Soče in na Primorskem, deležni najbolj sušnega leta, verjetno pa se bomo soočali tudi s pomanjkanjem vode,” je še opozoril.

polje, kmetijstvo
BOBO

Huda suša bi lahko močno prizadela kmetovalce.

Najbolj sušno je trenutno na jugozahodu države, izstopata predvsem slovenska Istra in obala. Padavinski primanjkljaj je očiten tudi v dolini Vipave. “Te pokrajine so imele letos najmanj padavin in imajo zato posledično manj vode. Nekoliko bolje so z vodo založeni na vhodu Slovenije, na primer na območju Celja, ampak tudi tam bomo videli, kako bo,” je še dodal Polajnar.

Evropa v primežu vročinskega vala

Sicer pa se s težkimi vremenskimi razmerami soočajo tudi druge države na stari celi. Zahod Evrope je od prejšnjega tedna v primežu vročinskega vala, ponekod so padali temperaturni rekordi. V sosednji Italiji se v Padski nižini že več tednov soočajo z najhujšo sušo v zadnjih 70 letih. Zaradi izrednih razmer se tamkajšnje oblasti zavzemajo za sprejetje ukrepov za varčevanje z vodo. Vročinski val naj bi sredi tedna zajel tudi Grčijo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje