Sodišče razveljavilo obsodbo Billa Cosbyja

Svet 30. Jun 202119:19 > 22:10 0 komentarjev
Bill Cosby
PROFIMEDIA

Po več kot dveh letih za rešetkami bo Bill Cosby zopet na prostosti. Obsodba nekoč priljubljenega ameriškega igralca in komika je bila namreč danes zaradi "nepoštenega sojenja" razveljavljena.

Danes 83-letni Bill Cosby je bil obsojen zaradi spolnih zlorab in je v zaporu v Pensilvaniji prestajal desetletno zaporno kazen. Doslej je v zaporu presedel že nekaj več kot dve leti, v zaporniški celici pa bi moral preživeti med tri do deset let.

“Obsodba Cosbyja in presoja kazni sta razveljavljeni, on pa bo izpuščen,” so sodniki po poročanju BBC zapisali v 79-stranski ugotovitvi sodišča. Cosby je bil spoznan za krivega spolnega napada na nekdanjo košarkarico Andreo Constand. Tožilstvu je uspelo dokazati, da jo je nekdanji priljubljeni ameriški igralec leta 2004 v njegovem domu omamil in spolno napadel.

Sodbo so sicer razveljavili zaradi nepravilnosti v sodnem procesu in nepravičnega sojenja. Odvetniki Cosbyja so namreč z nekdanjim državnim tožilcem sklenili dogovor, na podlagi katerega obtoženi v zameno za pričanje v civilni tožbi Andree Constand ne bi smel biti kazensko preganjan. Sodišče je sedaj ugotovilo, da je tožilstvo pravzaprav kršilo dogovor, zato so obsodbo tudi razveljavili.

Cosbyja, ki je bil nekoč znan kot “ameriški očka”, je več kot 60 žensk obtožilo, da jih je omamil in spolno napadel. Sodnega pregona je bil nekdanji zvezdnik z malih zaslonov sicer deležen le v primeru Constandove. Njegova obsodba leta 2018 pa je bila označena kot mejnik gibanja #MeToo.

Andrea Constand Andrea Constand
PROFIMEDIA
Bill Cosby Bill Cosby
Hannah Beier/REUTERS
Bill Cosby Bill Cosby
PROFIMEDIA
Bill Cosby Bill Cosby
PROFIMEDIA

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!