Blinken zaradi kitajskega balona nad ZDA preložil obisk v Pekingu

Svet 03. Feb 202306:43 > 17:31 4 komentarji
nadzorni balon nad Montano v ZDA
Chase Doak/REUTERS

Po tem, ko so ZDA nad zvezno državo Montano opazile kitajski nadzorni balon, je ameriški državni sekretar Antony Blinken preložil svoj obisk v Pekingu. ZDA trdijo, da naj balon, ki je letel tudi nad silosi za balistične rakete, ne bi ustvarjal dodane vrednosti za kitajske obveščevalce. Na kitajskem zunanjem ministrstvu so popoldne zatrdili, da gre za civilni vremenski balon, ki je z začrtane poti skrenil zaradi slabih vremenskih pogojev.

Združene države Amerike spremljajo nadzorni balon, ki je v zadnjih dneh preletel občutljive lokacije. Po poročanju BBC so obrambni uradniki prepričani, da nadzorni balon pripada Kitajski. Balon so v sredo prvič opazili nad zvezno državo Montano na zahodu združenih držav, kamor naj bi priletel prek otokov v bližini Aljaske in Kanade. Po navedbah tiskovnega predstavnika Pentagona Pata Ryderja se balon pomika proti vzhodu in je sedaj nad osrednjim delom države. Nad ZDA naj bi ostal še nekaj dni.

Zaradi domnevnega kitajskega vohunskega balona pa je ameriški državni sekretar Antony Blinken prestavil svoj obisk Kitajske. Po poročanju BBC bi se moral sekretar Blinken v nedeljo in ponedeljek sestati s svojim kitajskim kolegom in predsednikom Šijem Džin Pingom. To bi moral biri prvi obisk ameriškega državnega sekretarja po letu 2018.

ZDA se za zdaj niso odločile za sestrelitev balona, saj jih skrbijo padajoče razbitine, ki bi lahko poškodovale prebivalce. O razmerah je bil obveščen tudi predsednik ZDA Joe Biden. Vlada je pripravila bojna letala, vključno z lovci F-22, za primer, da bi Bela hiša ukazala sestrelitev, je povedal neimenovani visoki obrambni uradnik. Poveljstvo zračnih obrambnih sil balon še naprej spremlja, za zdaj pa ta ne predstavlja nikakršne nevarnosti.

Na kitajskem zunanjem ministrstvu so popoldne zatrdili, da gre za civilni vremenski balon, ki je izvajal meritve. Z začrtane poti naj bi zašel zaradi slabih vremenskih pogojev. Takšne navedbe pa so v Pentagonu zavrnili. “Preprosto vemo da je to balon, ki izvaja nadzor,” je medijem dejal tiskovni predstavnik Ryder. Peking je po poročanju AFP v preteklosti že poslal nadzorne balone nad ZDA, se pa tokratni po besedah neimenovanega visokega predstavnika ZDA v ameriškem zračnem prostoru zadržuje veliko dlje kot običajno.

Balon ne ustvarja pomembne dodane vrednosti

V redko poseljeni zvezni državi Montana leži letalska baza Malmstrom, kjer je eden od treh silosov za balistične rakete v državi, ki lahko nosijo tudi jedrske konice. Prav zaradi tega so uradniki sklepali, da je balon nad občutljivimi lokacijami zbiral informacije. Vendar je obrambni uradnik za CNN dejal, da balon ne predstavlja bistveno večje nevarnosti saj natančno vedo njegovo lokacijo. Po njegovih navedbah prav tako tudi ni nevarnosti za civilno letalstvo, saj je balon nad običajnimi koridorji, ki jih uporabljajo komercialne letalske družbe.

ZDA menijo, da so kitajski vohunski sateliti v nizki zemeljski orbiti sposobni zagotoviti podobne ali boljše obveščevalne podatke kot balon. “Balon ne ustvarja pomembne dodane vrednosti,” je za CNN dejal anonimni vir iz obrambnih krogov.

Plovilo so opazili tudi prebivalci Montane. Nekateri so na družbenih omrežjih objavili slike bledega okroglega predmeta visoko na nebu. Drugi pa poročajo tudi, da so videli ameriška vojaška letala, ki očitno spremljajo njegov let.

Chase Doak iz mesta Billings v Montani je za tiskovno agencijo Associated Press povedal, da je opazil “velik bel krog na nebu” in odšel domov po boljši fotoaparat. “Mislil sem, da gre morda za neznani leteči predmet,” je dejal in nadaljeval, “zato sem želel poskrbeti, da ga dokumentiram, in sem naredil čim več fotografij.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje