Blizu Grčije najhujši brodolom letos: umrlo vsaj 79 prebežnikov

Svet 14. Jun 202313:30 > 18:04 3 komentarji
Grčija
Foto: Eurokinissi via REUTERS

V mednarodnih vodah blizu Grčije je potonilo plovilo, na katerem so potovali prebežniki. Doslej so potrdili smrt 79 ljudi, število mrtvih pa bi se lahko še povečalo.

V vodah blizu Grčije se je zgodil najhujši brodolom letos, v katerem je po navedbah tiskovne agencije Reuters, ki se sklicuje na podatke grške obalne straže, utonilo najmanj 78 prebežnikov.

Koliko jih je bilo na krovu, ni znano, po nekaterih neuradnih informacijah pa naj bi jih bilo celo več sto. Do poldneva so rešili 104. Reševanje je precej otežil močan veter, poročajo tuje tiskovne agencije. Po poročanju grških medijev naj bi v bolnišnico doslej prepeljali nekaj manj kot 30 ljudi.

“Od jutra pri Pilosu poteka obsežna reševalna operacija, potem ko se je prevrnila ribiška ladja z velikim številom migrantov na krovu,” je sporočila obalna straža. Pri reševanju sodelujejo patruljni čolni obalne straže, zračne sile, fregata grške mornarice, šest tovornih ladij in več drugih plovil na območju, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Iskanje pogrešanih in reševanje se bo po navedbah tiskovnega predstavnika obalne straže s pomočjo svetlobnih raket nadaljevalo tudi ponoči.

Na krovu med 400 in 750 ljudmi

Po navedbah grškega ministrstva za migracije bi bilo lahko na ladji več sto ljudi. Strahove o velikem številu pogrešanih je potrdila tudi Mednarodna organizacija za migracije (IOM). “Bojimo se izgube večjega števila življenj. Po prvih podatkih naj bi bilo na krovu do 400 ljudi,” je zapisala na Twitterju. Po navedbah preživelih naj bi bilo na krovu celo do 750 ljudi.

Kot so sporočili z obalne straže, je bilo plovilo na poti iz Libije v Italijo. Kasneje so preživeli tudi potrdili, da je ladja izplula iz libijskega Tobruka in da je bila res namenjena v Italijo. Potniki naj bi bili med drugim iz Afganistana, Pakistana in Sirije, na krovu pa so bile tudi nosečnice in majhni otroci.

V mednarodnih vodah v Jonskem morju, okoli 80 kilometrov jugozahodno od kraja Pilos na jugu Grčije, je plovilo opazili Frontexovo letalo in dve drugi plovili, ki sta pluli v bližini. Potniki – po navedbah grške radiotelevizije ERT je bila večina mladih moških v 20. letih – naj bi zavrnili pomoč, ki so jo ponudile grške oblasti, kasneje pa je plovilo začelo toniti, navaja Reuters. Nihče na krovu ni nosil rešilnega jopiča. 25 do 30 metrov dolga ladja se je sicer po navedbah tiskovnega predstavnika obalne straže potopila na lokaciji, ki je “med najglobljimi v Sredozemlju”.

Očitki na račun “push-backov”

Grške oblasti se dalj časa soočajo z obtožbami na račun tako imenovanih push-backov oziroma prisilnih izključevanj prebežnikov. Na primer: ameriški New York Times je maja objavil posnetek, ki prikazuje, kako so 12 ljudi (moških, žensk in otrok) potegnili s kombija, jih odpeljali do vozila obalne straže, nato pa pustili sredi morja na napihljivem splavu, od koder jih je nato rešila turška obalna straža. Evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson je po objavi posnetka grške oblasti pozvala k neodvisni preiskavi.

Grška predsednica Katerina Sakelaropulu je danes obiskala pristanišče Kalamata na Peloponezu, da bi ocenila razmere in se z visokimi uradniki posvetovala o reševanju in nastanitvi rešenih migrantov. Na nesrečo se je odzvala tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, ki je izrazila zaskrbljenost zaradi števila pogrešanih. “Še naprej moramo sodelovati z državami članicami EU in tretjimi državami, da bi preprečili takšne tragedije,” je tvitnila.

V luči tragedije je urad začasnega grškega premierja Joanisa Sarmasa v državi razglasil tridnevno žalovanje. Ob tem je sporočil, da je grški narod v mislih “z vsemi žrtvami neusmiljenih tihotapcev, ki izkoriščajo človeško nesrečo”.

V Italijo, Španijo, Grčijo, na Malto in Ciper je po podatkih Združenih narodov letos skupno prispelo 72.000 beguncev in migrantov. Večina od njih je prispela v Italijo.

Najhujša tovrstna tragedija se je v Grčiji zgodila junija 2016, ko je bilo po podatkih tiskovne agencije AFP na seznamu mrtvih ali pogrešanih najmanj 320 ljudi. Mednarodna organizacija za migracije (IOM) je letos doslej v vzhodnem Sredozemlju zabeležila 48 pogrešanih prebežnikov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje