V ruskem raketnem napadu na osrednjo Ukrajino vsaj dve žrtvi

Svet 28. Avg 202309:25 > 10:36 5 komentarjev
Napad na kijevsko regijo
Posledice nedavnega napada na kijevsko regijo. (Foto: Yan Dobronosov/REUTERS)

Rusija je blizu meje z Ukrajino sestrelila dva brezpilotna letalnika. Oblasti v Kijevu pa so sporočile, da sta v nočnem raketnem napadu na industrijski obrat v osrednji ukrajinski regiji Poltava umrli dve osebi, več je bilo ranjenih. Poleg tega ukrajinske sile trdijo, da so osvobodile vas Robotine na južni fronti.

Rusija je ponoči sestrelila dva brezpilotna letalnika v regiji Brjansk, blizu meje z Ukrajino, so sporočili iz ruskega obrambnega ministrstva. Ob tem je Moskva za napad okrivila Kijev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Iz ministrstva so sporočili, da jim je uspelo preprečiti poskus Kijeva, da izvede napade z brezpilotnimi letalniki na poslopja na območju Rusije.

Navedb ni bilo možno neodvisno preveriti, piše dpa. Zaenkrat pa ni poročil o škodi ali žrtvah.

Po napadu v osrednji Ukrajini dva mrtva

“Rusi so izvedli zračni napad na vas Gogoleve v Poltavski regiji,” je na družbenih omrežjih zapisal vodja urada ukrajinskega predsednika Andrij Jermak. Dodal je, da so bili med mrtvimi in ranjenimi večinoma zaposleni v naftni rafineriji, ki je bila tarča ruskega napada.

Iz Kijeva so ob tem sporočili, da so ukrajinske sile ponovno zavzele vas Robotine na južni fronti, približno 80 kilometrov južno od Zaporožja, kjer se osredotočajo na ofenzivo proti utrjenim obrambnim položajem ruske vojske.

“Osvobodili smo vas Robotine. Naše sile napredujejo jugovzhodno od Robotin in južno od Male Tokmačke,” je povedala namestnica ukrajinskega obrambnega ministra Hana Maljar.

Vas Robotine
Robotine. (Ukrainian Armed Forces via REUTERS)

Operacije ukrajinskih sil potekajo v okviru protiofenzive, ki se je začela junija. Ukrajinski vojaki se skušajo prebijati skozi več kilometrov široke ruske obrambne linije, sestavljene iz jarkov in minskih polj. Njihov napredek je bil sicer doslej precej omejen, kar je v zadnjih mesecih spodbudilo tudi politične razprave o uspešnosti protiofenzive, poroča AFP.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje