Blokada vstopa Romunije v schengen: Bukarešta grozi, Dunaj vztraja pri svojem

Svet 15. Sep 202317:51 0 komentarjev
Karl Nehammer
Foto: Maxim Shemetov/REUTERS

Romunija Avstriji zaradi blokade vstopa v schengen grozi s tožbo pred Sodiščem EU. Kljub temu je avstrijska ministrica za evropske zadeve Karoline Edtstadler danes ponovno zagovarjala blokado širitve schengna.

Romunski predsednik vlade Marcel Ciolacu je v četrtek zagrozil, da bo proti Avstriji sprožil postopek pred Sodiščem EU, če bo Dunaj še naprej blokiral vstop Romunije v schengensko območje.

“Če bo kancler Karl Nehammer ponovno neupravičeno uporabil pravico veta, bom moral kot predsednik vlade izpodbijati odločitev Avstrije na Sodišču Evropske unije, da bi zahteval odškodnino,” je dejal Ciolacu v pogovoru za avstrijski časnik Der Standard. Po njegovih ocenah škoda blokade vstopa v schengen znaša vsaj dva odstotka romunskega bruto domačega proizvoda, poroča bruseljski spletni bilten Politico.

Prav tako je zanikal, da se je povečalo število nezakonitih prehodov. “Država je uvedla skupni mejni nadzor s Srbijo, da bi lahko to vprašanje umaknili z mize,” je dodal.

Notranji ministri EU so decembra lani zavrnili članstvo Romunije in Bolgarije v schengnu, v glavnem zaradi nasprotovanja Avstrije, ki je kot razlog navedla povečanje števila nezakonitih migrantov po t. i. balkanski poti.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je medtem v sredo v svojem letnem govoru o stanju v EU podprla vstop Romunije in Bolgarije v schengensko območje. “Obe državi sta dokazali, da izpolnjujeta potrebne pogoje,” je dejala in pozvala k njunemu vstopu v schengen brez nadaljnjega odlašanja. Več v prispevku “Kaos in masaker ekstremnega vremena – to je realnost planeta, ki vre”.

Kljub pozivu von der Leyen in grožnjam Romunije pa je avstrijska ministrica za evropske zadeve Karoline Edtstadler danes ponovno izpostavila avstrijske zadržke glede širitve schengna. “Avstrijski veto ni usmerjen proti Romuniji, temveč proti sistemu, ki ne deluje več,” je povedala za avstrijsko tiskovno agencija APA.

“Spoštujemo odnos in razumemo interese naše partnerice Romunije. Hkrati pa si ne moremo zatiskati oči in širiti nedelujočega sistema,” je poudarila in EU pozvala, naj “opravi svojo domačo nalogo in zagotovi delujočo zaščito zunanjih meja EU”. “Le varne zunanje meje omogočajo našo vizijo Evrope brez notranjih meja,” je še dodala.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!