Bo četrtek za Bosno “prelomni dan” na evropski poti?

Svet 12. Dec 202222:05 0 komentarjev
Daily Life In Washington, D.C, Washington d.c., United States - 20 Oct 2022
Foto: PROFIMEDIA

Podelitev statusa kandidatke Bosni in Hercegovini (BiH) bodo v torek obravnavali ministri držav članic, pristojni za evropske zadeve, v četrtek pa še voditelji EU, ki morajo sprejeti tudi končno odločitev o tem. V Bosni pričakujejo zeleno luč za začetek pristopnih pogajanj, kar bi jim hkrati odprlo tudi vrata do sredstev, ki jih EU namenja državam kandidatkam.

Slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon je na današnjem zasedanju ministrov za zunanje zadeve članic Evropske unije izrazila optimizem glede podelitve statusa kandidatke za članstvo v EU Bosni in Hercegovini do konca tedna, za kar si močno prizadeva Slovenija.

“Je čutiti premik, jaz imam bolj optimistične informacije in pričakovanja, da bi lahko še ta teden tudi v predlogih sklepov (vrha EU) dosegli tisto, kar smo želeli,” je poudarila. Po njenem mnenju so odstranjene še zadnje ovire, vendar pa ni dogovora, dokler ni zadnje zelene luči.

Podelitev statusa kandidatke BiH bodo v torek obravnavali ministri držav članic, pristojni za evropske zadeve, v četrtek pa še voditelji EU, ki morajo sprejeti tudi končno odločitev o tem.

V BiH optimistični

N1 Sarajevo glede četrtka piše, da gre za prelomen dan za bosansko evropsko pot. Po signalih, ki prihajajo iz Bruslja, vse kaže na to, da bo Bosna in Hercegovina začela pristopne pogovore, obenem pa se jim odpirajo tudi vrata do sredstev, ki jih EU namenja kandidatkam, še piše N1 Sarajevo.

Optimizma glede bosanskega približevanja EU ne skriva prva ženska predsedstva Bosne in Hercegovine Željka Cvijanović, ki pričakuje pozitivno odločitev glede podelitve statusa kandidatke: “Mislim, da bi tega morali dobiti že pred nekaj leti. Zahodni Balkan dojemajo kot področje, ki mu je treba zagotoviti prostor.

Pozitivna sporočila prihajajo tudi iz držav članic, tako so denimo do podelitve statusa kandidatke Bosni in Hercegovini javno naklonjeni v Avstriji in na Finskem. Slednja sicer podelitev statusa kandidatke pogojuje z napredkom ključnih reform, ki jih je predlagala komisija, medtem ko pri severni sosedi izpostavljajo, da moramo biti previdni, da ne bi ustvarjali kandidatov za članstvo EU prvega in drugega razreda.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!