Bo EU podaljšala začasno zaščito za begunce iz Ukrajine?

Slovenija 19. Sep 202315:41 1 komentar
Begunci
Med begunci, ki so doslej zbežali iz Ukrajine, so večinoma ženske in otroci. (Foto: PROFIMEDIA)

Bruselj je predlagal podaljšanje začasne zaščite za ukrajinske begunce.

Evropska komisija je danes predlagala podaljšanje začasne zaščite za ljudi, ki so se zaradi ruske agresije na Ukrajino zatekli v EU, do začetka marca prihodnje leto. Kot so navedli v Bruslju, bo to več kot štirim milijonom ljudi omogočilo gotovost in podporo.

“Komisija ocenjuje, da razlogi za začasno zaščito ostajajo in da jo je treba podaljšati. Trenutne negotove razmere še ne omogočajo varne in trajne vrnitve tistih, ki uživajo začasno zaščito v EU,” so zapisali v Bruslju. Zdaj mora podaljšanje potrditi še Svet EU, v katerem se sestajajo države članice.

EU je direktivo o začasni zaščiti, ki ukrajinskim beguncem med drugim omogoča brezpogojen dostop do zdravstva, šolanja, dela in stanovanj v državah članicah, aktivirala v začetku marca lani. Nato je bila avtomatično podaljšana še za eno leto.

Začasno zaščito so države članice podelile več kot štirim milijonom ljudi, od tega več kot trem milijonom že v prvi polovici leta 2022, torej v nekaj mesecih po začetku ruske agresije februarja lani.

Podaljšanje začasne zaščite za begunce iz Ukrajine je v svojem letnem nagovoru v Evropskem parlamentu pretekli teden napovedala že predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje