Lavrov ni mogel v Srbijo: “Zgodilo se je nekaj nepredstavljivega”

Svet 05. Jun 202222:26 > 06. Jun 2022 15:48 10 komentarjev
Sergej Lavrov
PROFIMEDIA

Obisk ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova, ki je bil predviden danes in v torek, je odpovedan, ker so tri sosednje države Srbije svoj zračni prostor zaprle za njegovo letalo, so potrdili na ruskem zunanjem ministrstvu. Moskva je poteze omenjenih držav označila za sovražne in ob tem poudarila prijateljske odnose s Srbijo.

Prečkanja svojega zračnega prostora letalu ruskega ministra ne dovoli Bolgarija, članica EU, poleg nje pa sta se za enak korak odločili še Severna Makedonija in Črna gora, ki si prizadevata za članstvo v uniji. O odločitvi trojice držav je najprej poročal srbski časnik Večernje Novosti, kasneje pa jo je po poročanju ruske tiskovne agencije Tass potrdila tudi tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova.

Drug vir na ministrstvu je za rusko tiskovno agencijo Interfax sporočil, da je obisk Lavrova posledično odpovedan. “Teleportacije naša diplomacija še ne obvlada,” je dejal.

Države članice EU so sicer že nekaj dni po začetku ruske invazije na Ukrajino konec februarja zaprle svoj zračni prostor za ruska letala. Srbija, ki si prav tako prizadeva za članstvu v EU, ohranja tesne vezi z Rusijo in se ni odločila za pridružitev obsežnim sankcijam, ki so jih države članice doslej na različnih področjih sprejele proti Moskvi.

Kremelj je dejanja treh držav, ki so zaprle svoj zračni prostor in s tem preprečile obisk Lavrova v Srbiji, danes označil za sovražna. “Takšna sovražna dejanja proti naši državi lahko povzročijo določene težave,” je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov in obenem zatrdil, da ta ne bodo preprečila Moskvi, da nadaljuje stike s prijateljskimi državami, kot je Srbija, poroča Tass.

Poteze trojice držav je obsodil tudi Lavrov. “Zgodilo se je nekaj nepredstavljivega, to je bil odvzem pravice suvereni državi do izvajanja zunanje politike,” je dejal vodja ruske diplomacije, ki je namesto obiska v Srbiji v Moskvi spregovoril na novinarski konferenci, ki je potekala prek spleta.

Tudi Lavrov je podobno kot Peskov zatrdil, da nihče ne bo pokvaril odnosov med Rusijo in Srbijo. Kot je še dejal, je Moskva povabila srbskega zunanjega ministra Nikolo Selakovića na uradni obisk v Rusijo v bližnji prihodnosti, je poročala srbska tiskovna agencija Tanjug.

Lavrov naj bi se sicer v okviru obiska v Beogradu sešel s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, pogovori pa naj bi se med drugim vrteli okrog oskrbe države z ruskimi energenti. Vučić in njegov ruski kolega Vladimir Putin sta se konec maja dogovorila, da bo Srbija še naprej prejemala zemeljski plin iz Rusije po ugodni ceni, potem ko se je minuli torek iztekla dotlej veljavna pogodba.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje