Bobiju zaradi dvomov odvzeli naziv najstarejšega psa na svetu

Magazin 22. Feb 202419:29 0 komentarjev
pes Bobi
Foto: PROFIMEDIA

Pes Bobi ni več najstarejši štirinožni prijatelj na svetu. Guinnessova knjiga rekordov mu je namreč zaradi pomanjkanja verodostojnih dokazov, da je ob smrti res štel dobrih 31 let, odvzela naziv, ki so mu ga podelili februarja lani. Bobi je sicer oktobra poginil, dvomi v njegovo starost, ki so sprožili tudi preiskavo rekorda, pa so začeli krožiti kmalu za tem.

Portugalskemu psu Bobiju so pri Guinnessovi knjigi rekordov posmrtno odvzeli naziv najstarejšega psa na svetu, poroča britanski BBC. Pes, ki naj bi bil po trditvah lastnikov star 31 let in 165 dni, je poginil oktobra lani, naziv najstarejšega psa na svetu pa je prejel februarja 2023.

Razlog za odvzem naziva je pomanjkanje dokazov o njegovi resnični starosti. Pri Guinnessovi knjigi rekordov so namreč za BBC dejali, da mikročip, ki naj bi dokazoval Bobijevo starost, ne zadošča za podelitev naziva. “Ker nimamo na voljo nobenih prepričljivih dokazov, Bobija preprosto ne moremo obdržati kot rekorderja,” so še navedli.

Dvomi v verodostojnost naziva, ki so privedli tudi do odprtja preiskave s strani komisije pri slavni knjigi rekordov, so se pojavili kmalu po smrti portugalskega psa. Kot smo poročali, so bili predvsem veterinarji prepričani, da lastniki lažejo o Bobijevi starosti. “To je enako, kot če bi človek dočakal več kot 200 let, kar je glede na naše trenutne zdravstvene zmogljivosti popolnoma neverjetno,” je za britanski Guardian takrat povedal Danny Chambers, veterinar in član sveta Kraljevega kolidža veterinarskih kirurgov.

Dodal je, da se občasno sreča s psi, ki živijo več kot 14 ali 15 let, vendar so običajno manjše pasme in – za razliko od Bobija – nimajo prekomerne teže. “Že zaradi prekomerne teže bi bilo zares presenetljivo, če je Bobi res živel skoraj trikrat dlje od povprečja,” je dejal Chambers.

Kateri pes pa sedaj nosi laskavi naziv najstarejšega med štirinožnimi prijatelji? Pri Guinnessovi knjigi rekordov odgovarjajo, da tega še niso določili. Po poročanju BBC je ta naziv pred Bobijem držal avstralski pes Bluey, ki je leta 1939 umrl v starosti 29 let in pet mesecev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!