Je bil najstarejši pes res najstarejši?

Magazin 03. Nov 202305:18 0 komentarjev
Bobi, najstarejši pes na svetu
Bobi februarja 2023 (Foto: PROFIMEDIA)

O tem, da je portugalski pes Bobi – ki je pred kratkim poginil – resnično doživel več kot 31 let, zdaj dvomijo mnogi veterinarji. Preiskavo je sprožila tudi Guinnessova knjiga rekordov.

Nedavno smo poročali o tem, da je na Portugalskem poginil pes Bobi, ki se ga je držal sloves najstarejšega psa na svetu, Bobi naj bi dočakal kar 31 let, kar je za psa izjemna starost. Zdaj veliko veterinarjev dvomi o njegovi starosti, prepričani so namreč, da je lastnik o njej lagal, piše portal Messenger.

“To je enako, kot če bi človek dočakal več kot 200 let, kar je glede na naše trenutne zdravstvene zmogljivosti popolnoma neverjetno. Izredne trditve zahtevajo izredne dokaze in njegov lastnik ni predložil nobenih konkretnih dokazov, ki bi dokazovali njegovo starost,” je za britanski Guardian povedal Danny Chambers, veterinar in član sveta Kraljevega kolidža veterinarskih kirurgov.

Dodal je, da se občasno sreča s psi, ki živijo več kot 14 ali 15 let, vendar so običajno manjše pasme in – za razliko od Bobija – nimajo prekomerne teže. “Že zaradi prekomerne teže bi bilo zares presenetljivo, če je Bobi res živel skoraj trikrat dlje od povprečja,” je dejal Chambers.

Veterinarji, ki sumijo v Bobijevo starost, še trdijo, da – čeprav je Bobijev lastnik Leonel Costa starost svojega psa registriral v nacionalni zbirki podatkov o hišnih ljubljenčkih – te informacije pogosto temeljijo zgolj na lastnikovih trditvah. Sicer je Bobi opravil genetsko testiranje, vendar test njegove dejanske starosti ni razkril, pokazal je le, da je star.

Preiskavo Bobijeve starosti po poročanju Guardiana začenja tudi Guinnessova knjiga rekordov, ki je Bobija vpisala kot najdlje živečega psa. Preiskavo so pričeli po tem, ko se je na spletu pojavila fotografija Bobija iz devetdesetih let prejšnjega stoletja, na kateri je videti, da ima tace drugačne barve kot pes, ki je poginil 21. oktobra letos.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!