Ameriški kongresniki po zavlačevanju le podprli 60-milijardno pomoč za Ukrajino

Svet 20. Apr 202419:25 > 20:18 4 komentarji
Mike Johnson
Predsednik predstavniškega doma Mike Johnson (Foto: PROFIMEDIA)

Ameriški kongresniki so le podprli 60-milijardni sveženj za pomoč Ukrajini. Po dolgem obdobju zavlačevanja in nasprotovanja so v predstavniškem domu danes le prižgali zeleno luč, ki jo v Kijevu že nestrpno čakajo. V paketu pomoči je namreč pomemben delež namenjen nakupu orožja.

Predstavniški dom ameriškega kongresa je sprejel več kot 60 milijard dolarjev vreden paket pomoči Ukrajini, potrdil pa je tudi ločena paketa pomoči Izraelu in Tajvanu. Po številnih zapletih in večmesečnem zavlačevanju so sveženj pomoči Ukrajini podprli vsi demokrati in 101 republikanec. Proti sprejemu je po poročanu CNN glasovalo 112 predstavnikov, večinoma republikancev.

Predsednik ZDA Joe Biden je za potrditev pomoči zaprosil že v začetku leta, senat z demokratsko večino je svoje delo opravil februarja, v predstavniškem domu, kjer imajo večino republikanci, pa se je zapletlo. Bivši predsednik ZDA Donald Trump pomoči Ukrajini nasprotuje in republikanci, ki poslušajo njegova navodila, so postopek potrjevanja pomoči zavlekli.

Po iranskem napadu na Izrael minuli konec tedna pa se je pritisk na predsednika predstavniškega doma Mika Johnsona s strani kolegov in njegovih volivcev zelo povečal zato je predloge uvrstil na glasovanje kljub grožnji nekaterih skrajnih republikanskih poslancev, da ga bodo zaradi tega skušali odstaviti s položaja.

Johnson je predloge o pomoči ločil in kongresniki so glasovali o vsakem posebej. Sedaj bodo tri zakone združili v enoten 95-milijardni sveženj in ga poslali v potrditev senatu. Vodja večine Chuck Schumer je danes dejal, da bi lahko o tem glasovali že v torek.

Predstavniški dom kongresa je med drugim danes podprl tudi četrti predlog, ki zajema sankcije proti Iranu, zaplembo ruskega premoženja in korake za prepoved TikToka. Matičnemu podjetju tega družbenega omrežja ByteDance daje devet mesecev časa, da aplikacijo proda, ali pa bodo TikToku preprečili dostop do ameriških trgovin z aplikacijami.

TikTok logo
Foto: PROFIMEDIA

V obrambnem paketu za Ukrajino je po poročanju CNN približno 23 milijard dolarjev namenjenih popolnitvi zalog ameriškega orožja, 11 milijard dolarjev za financiranje vojaških operacij ZDA v regiji in skoraj 14 milijard dolarjev za pomoč Ukrajini pri nakupu naprednih oborožitvenih sistemov in druge obrambne opreme. Paket pomoči za Izrael je težak 26 milijard, paket za Tajvan in druge zaveznike v indo-pacifiški regiji pa osem milijard dolarjev.

Na družbenem omrežju X se je kmalu po sprejetju oglasil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki se je zahvalil predstavniškemu domu in predsedniku Johnsonu. “Demokracija in svoboda bosta vedno imeli globalni pomen in ne bosta nikoli propadli, dokler ju bodo ZDA pomagale varovati,” je zapisal.

Oglasil se je tudi predsednik Biden. “Kongresniki obeh strank so danes glasovali v interesu naše nacionalne varnosti in poslali jasno sporočilo o moči ameriškega vodstva na svetovnem odru. V ključnem trenutku so stopili skupaj in odgovorili na klic zgodovine,” je sporočil iz Bele hiše.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje