Bruselj in London dosegla dogovor o izvajanju severnoirskega protokola

Svet 27. Feb 202315:19 > 19:52 2 komentarja
Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in britanski premier Rishi Sunak
Dan Kitwood/REUTERS

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in britanski premier Rishi Sunak sta danes po poročanju BBC-ja o izvajanju severnoirskega protokola. Podrobnosti še niso znane.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in britanski premier Rishi Sunak sta se danes v britanskem Windsorju sestala na “sklepnih pogovorih” o izvajanju severnoirskega protokola, ki je del sporazuma o britanskem izstopu iz EU.

Na srečanju je predsednici evropske komisije in britanskemu premierju vendarle uspelo doseči dogovor glede severnoirskega protokola. Podrobnosti dogovora še niso znane, je pa medtem severnoirski unionisti DUP, ki je peta največja stranka spodnjega doma britanskega parlamenta, že naznanila, da bo natančno analizirala vse točke. Kot so dejali, bodo dosežen dogovor ‘prečesali z najgostejšim glavnikom’. Tudi analitiki menijo, da bodo pri zadovoljevanju severnoirske politike odločale vse podrobnosti.

Kaj prinaša severnoirski protokol

Von der Leyen in Sunak sta po srečanju stopila pred novinarje. Sunak je ob začetku novinarske konference dejal, da dogovor prinaša nemoteno trgovanje po celotnem Združenem kraljestvu. Uvaja namreč zelene pasove za blago, ki je iz preostalih delov države namenjeno na Severno Irsko. To bo pomenilo odpravo “carinske birokracije”, je pojasnil. V Bruslju so glede tega pojasnili, da bodo za kmetijske in prehranske izdelke v veljavi minimalne zahteve in nadzor. Več kot bodo uvedli varovalk, manj bo nadzora, so dodali. Za blago, pri katerem obstaja tveganje, da bo šlo v EU, pa bodo uvedli rdeče pasove, kar pomeni ohranitev dosedanjih carinskih pravil.

Po Sunakovih besedah je London z windsorskim okvirjem zaščitil tudi mesto Severne Irske v Združenem kraljestvu. Tako bodo po novem zdravila, ki jih bo odobrila pristojna britanska agencija, na voljo tudi na Severnem Irskem. Dodal je, da protokol ščiti tako severnoirsko članstvo v Evropski uniji kot njihovo suverenost. Severnoirski regionalni parlament bo namreč lahko po novem preprečil, da bi evropska zakonodaja glede blaga veljala na Severnem Irskem, pri čemer bo imela britanska vlada možnost veta.

Kot so pojasnili viri pri EU, bo lahko 30 poslancev 90-članskega stormonta od britanske vlade zahtevalo, da določene spremembe obstoječe zakonodaje EU, povezane s protokolom, ne veljajo na Severnem Irskem. To bo mogoče v primeru zakonodaje, ki bi imela pomemben in trajen vpliv na vsakdanje življenje prebivalcev. To bo skrajna možnost, so še povedali viri.

Von der Leyen se je Sunak ob tem zahvalil za to, da so skupaj naredili korak naprej in predstavlja novo poglavje v odnosu med EU in Združenim kraljestvom. Protokol po Sunakovih besedah odpravlja negotovost za državljane Severne Irske in po izstopu Združenega kraljestva iz EU ureja trgovinska vprašanja na Severnem Irskem.

Po mnenju britanskega premierja dogovor zagotavlja vse pomembne točke za Severno Irsko, med drugim nemoten pretok hrane in suverenost Severne Irske. Sedaj pričakuje, da bodo protokol preučili še britanski in severnoirski politiki. Napovedal je, da bo o dogovoru glasoval britanski parlament, pri čemer želi dati strankam čas, da ga preučijo. Zagotovil je, da bo upošteval rezultat glasovanja.

Von der Leyen je ob svojem nagovoru dejala, da je bil pogovor s Sunakom zelo odkrit, dosežen dogovor pa, da je zgodovinskega pomena in prinaša dolgoročne rešitve za vse vpletene strani. Poudarila je tudi, da dogovor ščiti integriteto notranjih trgov Evropske unije. Severnoirski protokol, ki sta ga Von der Leyen in Sunak poimenovala ‘windsorski okvir’ tudi po njenem mnenju, zagotavlja ohranjanje miru, ki ga je pred 25 leti prinesel velikonočni sporazum ter prinaša koristi za vse prebivalce in podjetja Severne Irske.

Prepričana je, da se bo okrepil odnose med EU in Združenim kraljestvom. London se je ob tem tudi že odpovedal za EU spornemu predlogu zakona o severnoirskem protokolu, ki ga je v parlament vložila britanska vlada.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in britanski premier Rishi Sunak
PROFIMEDIA

Severnoirski unionisti: Razlogi za zaskrbljenost ostajajo

Vodja stranke severnoirskih unionistov (DUP) Jeffrey Donaldson je po današnjem dogovoru med Londonom in Brusljem o izvajanju severnoirskega protokola opozoril, da še naprej obstajajo “vprašanja, ki vzbujajo skrb”. Kot je dodal, bo stranka pred odločitvijo glede sodelovanja v vladi v Belfastu preučila podrobnosti dogovora.

“DUP je očitno dosegla pomemben napredek pri številnih vprašanjih, hkrati pa je treba priznati, da še vedno obstajajo močni pomisleki,” je glede današnjega dogovora po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Donaldson. Kot je dodal, bodo v stranki preučili podrobnosti, preden se bodo odločili, ali bodo prekinili bojkot delovanja institucij regionalnih oblasti.

Dogovor, ki sta ga danes v Londonu dosegla britanski premier Rishi Sunak in predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, pa so pozdravili v nacionalistični stranki Sinn Fein.

Tudi Sinn Fein, ki je najmočnejša stranka v severnoirskem parlamentu, mora podrobnosti dogovora še preučiti, je dejala namestnica vodje stranke Michelle O’Neill in ponovno pozvala DUP, naj konča bojkot sodelovanja v vladi.

“Pozdravljam dejstvo, da je bil sklenjen dogovor, vedno smo govorili, da je s pragmatizmom mogoče najti rešitve,” je po poročanju britanskega BBC dejala O’Neill.

Severnoirski unionisti iz stranke DUP zaradi nestrinjanja s protokolom zavračajo sodelovanje v vladi v Belfastu, zaradi česar je ta del Združenega kraljestva že leto dni v politični krizi.

Že pred srečanjem zaznan določen napredek

V zadnjih tednih sta London in Bruselj okrepila pogovore, pri čemer sta poročala tudi o določenem napredku. Podpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič je tako v začetku preteklega tedna dejal, da sta strani naredili dober napredek in da vidita ciljno črto. Obenem je poudaril, da to še ne pomeni, da so našli rešitev.

Če bosta von der Leyen in Sunak na današnjih pogovorih uspela skleniti dogovor, ga bosta pozneje predstavila na novinarski konferenci.

Britanski premier naj bi z dogovorjenim seznanil tudi svojo vlado, vsebino dogovora pa naj bi predstavil v britanskem parlamentu, kjer bi lahko naletel na odpor.

Njegova glavna naloga bo prepričati severnoirske unioniste iz stranke DUP, ki zaradi nestrinjanja s protokolom ne sodeluje pri vladanju na Severnem Irskem, zaradi česar je ta del Združenega kraljestva v politični krizi.

Odziv DUP bo po poročanju britanskega BBC pomembno vplival tudi na stališče evroskeptikov v Sunakovi konservativni stranki, ki bi prav tako lahko nasprotovali dogovorjenemu. Na drugi strani pa bi lahko premierjev dogovor z Brusljem podprli v opozicijskih laburistih in liberalnih demokratih.

Dogovor za severnoirski protokol ob izstopu Velike Britanije iz EU

Evropska komisija bo medtem o morebitnem dogovoru v Bruslju pozneje popoldne poročala stalnim predstavnikom držav članic pri EU.

Bruselj in London sta se o t. i. severnoirskem protokolu dogovorila v okviru pogajanj o britanskem izstopu iz EU, do katerega je prišlo v začetku leta 2020. V skladu s tem protokolom Severna Irska v izogib vzpostavitvi nadzora na meji z Irsko, ki je članica EU, ostaja del evropskega enotnega trga in carinske unije. To pa s sabo prinaša nadzor blaga, ki na Severno Irsko prispe iz preostalih delov Združenega kraljestva.

Protokol je začel veljati januarja 2021, vendar pa je Evropska komisija že dva meseca kasneje sprožila pravni postopek zaradi domnevnih kršitev. London je pozival k ponovnim pogajanjem o protokolu, na kar pa Bruselj ni pristal. Se je pa EU bila pripravljena pogovarjati o izvajanju določenih pravil iz protokola. Tehnične pogovore sta strani ponovno začeli oktobra lani.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen se bo sicer danes na windsorskem gradu sestala tudi z novim britanskim kraljem Karlom III., pri čemer na komisiji poudarjajo, da to srečanje ni del pogovorov o severnoirskem protokolu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje