Boeingov vesoljski prvenec se spet zamika, iz modula je uhajal helij

Svet 15. Maj 202407:22 1 komentar
Boeing Starliner na izstrelitveni ploščadi po odpovedi poleta
Foto: PROFIMEDIA

Prva izstrelitev Boeingovega Starlinerja s posadko na Mednarodno vesoljsko postajo se znova zamika. Na vesoljskem plovilu so odkrili novo tehnično napako, iz enakega razloga pa so morali polet zamakniti že minuli teden.

Zaradi tehnične napake so v torek ponovno preložili prvo izstrelitev Boeingovega vesoljskega plovila Starliner s posadko na Mednarodno vesoljsko postajo (MVP), je sporočilo podjetje. Kot je dodalo, bo naslednji poskus izstrelitve s Floride 21. maja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Misija z velikimi vložki je bila odpovedana že prejšnji teden, ko sta bila dva astronavta pripravljena na polet, vendar pa so inženirji odkrili težavo z ventilom, ki uravnava tlak tekočega kisika na raketi Atlas V, s katero naj bi Starliner poletel v orbito.

Napako so odpravili in določili nov datum izstrelitve 17. maja, nato se je pojavila nova težava. Iz servisnega modula Starlinerja, v katerem so instrumenti za nadzor in upravljanje, je uhajal helij. “Helij se uporablja v pogonskih sistemih vesoljskih plovil, da se pogonski motorji lahko zaženejo in ni gorljiv ali strupen,” je sporočil Boeing.

Astronavta Butch Wilmore in Suni Williams sta se vrnila v Houston, kjer se ekipe ukvarjajo z odpravljanjem nove napake, nato naj bi se vrnila na Florido. Misija ima že več let zamude in prihaja v težkih časih za Boeing, ki se sooča s krizo o varnosti potniških letal.

Nasa računa na uspeh Starlinerja, s katerim želi prevažati posadke na MVP. To od leta 2020 za Američane opravlja zasebno podjetje Elona Muska SpaceX, ki je nadomestilo prevoze z ruskimi raketami po upokojitvi raketoplanov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje