Boj s komarji v Zagrebu: izpustili bodo 100 tisoč novih sterilnih samcev

Svet 22. Jun 202311:25 0 komentarjev
komar
Profimedia

V Zagrebu se bodo s pilotnim projektom lotili invazije komarjev, ki pesti državo. V enem od mestnih naselij bodo izpustili 100 tisoč samcev tigrastega komarja. Metodo so pred našimi južnimi sosedi preizkusili že v nekaterih evropskih državah.

V naslednjih dveh tednih bodo v enem od mestnih naselij v Zagrebu izpustili 100.000 sterilnih samcev tigrastega komarja, v upanju, da bo to privedlo do omejitve populacije teh insektov v hrvaški prestolnici. Gre za pilotni projekt, ki ga izvajajo v več evropskih državah, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Tehnika sterilnih žuželk (SIT) je biološka metoda krčenja ciljane vrste z izpustitvijo sterilnih samcev v naravo. Ti se parijo z divjimi samicami, posledica tega pa je, da samica izleže neoplojena jajčeca in posledično ne dobi potomcev.

Ta metoda bi mogla ne samo vplivati na zmanjšanje populacije komarjev, ampak tudi na zmanjšanje potrebe po uporabi insekticidov v okolju.

Zagreb, ljudje
PROFIMEDIA

To tehniko so že preizkusili v Italiji, Španiji, Grčiji, Srbiji in na Portugalskem, še navaja Hina. Nedavno so 10.000 sterilnih tigrastih komarjev izpustili v Premanturi v hrvaški Istri.

Mesto Zagreb bo za 100.000 komarjev odštelo 2.800 evrov, skupno pa bo projekt, ki ga izvaja zavod za javno zdravje Dr. Andrija Štampar, stal okoli 10.000 evrov.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!