Hrvaške težave s komarji: bodo invazijo ustavili droni in umetna inteligenca?

Svet 16. Jun 202312:31 1 komentar
komarji
PROFIMEDIA

Naši južni sosedje se proti invaziji nadležnih krvosesov borijo na tleh in v zraku. V naravo so izpustili sterilne komarje, sredstva za zatiranje že več tednov spuščajo letala, v zraku se jim je zdaj pridružil še dron. A zdi se, da komarjem prav nič ne pride do živega. Najhuje je v Osiješko-Baranjski županiji, kjer se je v občini Kneževi Vinogradi število komarjev po zatiranju celo podvojilo, domačini si iz hiše brez čebelarske opreme ne upajo, turisti pa že odpovedujejo rezervacije.

V Osiješko-Baranjski županiji je življenje te dni neznosno. Prebivalci se namreč soočajo z invazijo komarjev takih razsežnosti, kot jim še niso bili priča. Še posebej nevzdržno je v občini Kneževi Vinogradi, kjer si domačini na vrt ali dvorišče niti drznejo ne stopiti brez čebelarskih zaščitnih mask.

“Da me ne popikajo, si čez obraz poveznem mrežo, oblečeno pa imam zimsko majico. Še nikoli ni bilo toliko komarjev, ki so se namnožili zaradi slabega vremena in poplav. Letos jih je na milijarde,” je za hrvaški RTL potarnal domačin Josip Krčmar.

Prebivalci te baranjske občine se preživljajo s poljedelstvom in turizmom, turisti pa hočejo dobro jesti in ne biti hrana tem nadležnim krvosesom, pripovedujejo domačini. “Tudi nemški mediji poročajo o tem, koliko komarjev imamo, turisti pa posledično odpovedujejo rezervacije,” je povedal domačin Lajoš Kolar.

komarji
Posnetek zaslona/Dnevnik.hr

Ne le turistične nastanitve, prazna so tudi nogometna igrišča, kjer sicer trenira več kot sto otrok. “Kaj naj vam rečem, otroci ne trpijo samo zaradi pikov komarjev. Preprosto toliko jih je, da jih imajo otroci v očeh, nosu in ustih,” je vedno težje razmere opisal predsednik tamkajšnje nogometne šole Ivica Plantošar.

Največji paradoks pa je, da je občina po priporočilih stroke izvedla dezinsekcijo. Uporabili so larvicide, s katerimi zatirajo ličinke, tarča pa so bili tudi odrasli komarji. Namesto da bi se število krvosesov zmanjšalo, je rezultat dezinsekcije šokiral vse: komarjev je še več kot pred akcijo zatiranja. “Za 100 odstotkov več jih je, kar pomeni, da sredstva za zatiranje niso bila učinkovita,” je priznal podžupan Stojan Petrović.

Na občini ne vedo več, kaj storiti. Denarja za škropljenje iz zraka nimajo, zato so za finančno pomoč zdaj zaprosili kar hrvaškega predsednika Andreja Plenkovića.

V boj proti komarjem tudi z droni in umetno inteligenco

Kneževi Vinogradi so sicer le dobrih 30 kilometrov oddaljeni od Osijeka, ki so ga komarji “napadli” že konec maja. 

Fotograf iz mesta Bilje Mario Romulić je razmere takrat opisoval kot katastrofalne, po njegovih besedah trpijo tako ljudje kot živali. “Psi so popolnoma prekriti s komarji, barve dlake skoraj ni videti. Ko človek stopi iz hiše, se komarji takoj dvignejo in začnejo napadati, tudi v usta priletijo. Najhuje pa je, da pred njimi nisi varen niti v hiši. Vplivajo na kakovost življenja,” je opisal za Index.hr, pred nekaj tedni pa na Facebook objavil tudi posnetek, ki dokazuje, v kakšnih nemogočih razmerah živijo na vzhodu Hrvaške.

Še vedno je najhuje v “tovarni komarjev”, kot so nacionalni park Kopački rit poimenovali domačini. Gre namreč za poplavno območje v Baranji na severovzhodu Hrvaške, kjer se po besedah Hrvoja Bekine iz hrvaškega zavoda za javno zdravstvo v posamezno past ujame okoli 13.000 komarjev. “Po številu nato sledi naselje Sarvaš s 5.000 komarji, a pričakujemo, da se bo število še naprej povečevalo.” Bekina meni, da bodo v prihajajoči sezoni presegli rekord iz leta 2021, ko se je v posamezno past ujelo 45.000 komarjev.

In res, poletje se je komaj začelo pa so v Osijeku izvedli že 80 zatiranj. Samo za boj proti komarjem je zagotovljenega 1,5 milijona evrov, kar naj bi po besedah župana Dragana Vulina zadostovalo.

Pred nekaj dnevi se je letalu za zatiranje na nebu testno pridružil še dron. “Na določena področja ni možno priti ne z amfibijskimi vozili ne s čolni, zato so droni dobra rešitev. S pomočjo umetne inteligence spustijo večjo koncentracijo sredstva za zatiranje tam, kjer je ličink komarjev več,” je za HRT.hr pojasnil Vulin.

Še vedno pa čakajo zelo luč gospodarskega ministrstva, ki so ga zaprosili za škropljenje na robu parka Kopački rit, ki je sicer zaščiten in del Nature 2000. Odgovor pričakujemo v kratkem. “Podatki kažejo, da 95 odstotkov komarjev prihaja prav iz tega območja. Če želimo populacije komarjev zmanjšati na dolgi rok, je dezinsekcija v parku nujna,” je poudaril Vulin.

V Istri v naravo izpustili 1,2 milijona sterilnih tigrastih komarjev iz Italije

V boju proti tigrastim komarjem pa bodo na jugu hrvaške Istre letos v naravo spustili 1,2 milijona sterilnih samcev. Na ta način želijo zmanjšati populacijo te invazivne vrste komarjev in uporabo insekticidov na območju, isto metodo pa nameravajo uporabiti tudi drugod na Hrvaškem.

Tigrasti komar
PROFIMEDIA

Isto metodo so na jugu hrvaške Istre prvič uporabili lani, ko so 10.000 sterilnih komarjev spustili v naravo z dveh lokacij v Premanturi. Letos jih bodo spustili s 25 lokacij, je za Jutarnji list napovedal Nediljko Landeka iz epidemiološke službe izobraževalnega zavoda za javno zdravstvo istrske županije.

Gre za sterilne samce vrste Aedes albopictus, ki ne pičijo in so jih tako kot lani tudi letos uvozili iz Bologne. Tehnika sterilnih žuželk je biološka metoda krčenja ciljne vrste s spustitvijo sterilnih samcev v naravo, ki se nato parijo z divjimi samicami. Samica izleže neoplojena jajčeca in posledično ne dobi potomcev, kar vpliva na zmanjšanje populacije komarjev, pa tudi na zmanjšanje potrebe po uporabi insekticidov v okolju.

Vodilna raziskovalka komarjev v Sloveniji Katja Adam je za N1 pojasnila, da je možnost uporabe sterilnih komarjev sicer mamljiva, a hkrati tudi težavna. “Na neko območje je treba neprestano, enkrat tedensko izpuščati veliko število komarjev, kar je finančno in časovno zelo zahtevno, saj taki posegi poleg priprave in izpuščanja komarjev nujno potrebujejo tudi nadzor učinkovitosti.”

Ta metoda je lahko učinkovita na območjih, kamor komarji od drugod, kjer jih ne zatirajo, ne morejo priti. Dober primer takega območja so manjši otoki, na kopnem pa je taka akcija manj učinkovita.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje