Bolgarski poslanec v Evropskem parlamentu razburil z nacistično kretnjo

Svet 17. Feb 202211:31 > 15:30 3 komentarji
Džambaski
Zajem zaslona/TWITTER

Med sredino razpravo o vladavini prava v Evropskem parlamentu je bolgarski poslanec, član skrajno desnih Evropskih konservativcev in reformistov, razburil s kretnjo, ki bi bila lahko nacistični pozdrav. Sam zanika, da bi uporabil nacistični pozdrav, predsedstvo Evropskega parlamenta pa je dogodek ostro obsodilo in napovedalo preiskavo.

Evropski poslanec Angel Džambaski, ki prihaja iz bolgarske nacionalistične stranke VMRO, v Evropskem parlamentu (EP) pa je član skrajno desne politične skupine Evropskih konservativcev in reformistov, je med včerajšnjim zasedanjem plenarnega zasedanja poskrbel za razburjenje. In sicer s kretnjo, ki bi lahko bila nacistični pozdrav.

Evropski poslanci so na včerajšnjem zasedanju razpravljali tudi o sodbi Sodišča EU, ki je zavrnilo tožbi Madžarske in Poljske ter s tem odprlo vrata mehanizmu pogojevanja evropskih sredstev z vladavino prava. Džambaski je bil do odločitve sodišča kritičen, na Twitterju jo je označil za “ogabno”. Postavil se je v bran Poljski in Madžarski, ki jima evropske institucije redno očitajo nespoštovanje vladavine prava.

“Nikoli ne bodo dovolili, da nam govorite, kaj lahko rečemo in naredimo. Naj živita [Viktor] Orbán in Fidesz, naj živita [Jarosław] Kaczyński in PiS, naj živijo Bolgarija in naša nacionalna država,” je v govoru v Strasbourgu povedal Džambaski, navajajo tuji mediji.

Džambaski je v odgovoru na objave na Twitterju, ki kritizirajo njegovo kretnjo, sporočil, da ni uporabil nacističnega pozdrava. “Če preprost pozdrav zamenjate z nacističnim, imate resne probleme z Godwinovim zakonom [ki trdi, da bo v daljši spletni razpravi slej kot prej nekdo uporabil primerjavo z nacizmom ali Adolfom Hitlerjem, op. a.]. Če se nekdo ne strinja z vami, to ne pomeni, da je nacist,” je zapisal bolgarski evroposlanec in dodal, da se opravičuje, če je njegov “nedolžni pozdrav” kogarkoli užalil.

Džambaski sicer ni prvič kritiziran zaradi svojega spornega ravnanja. Leta 2019 je po navedbah Euractiva svojo poslansko kolegico Karimo Delli imenoval “Francozinja alžirskih korenin”, nemškega poslanskega kolega Ismaila Ertuga pa “Nemec turških korenin”.

Kretnjo Džambaskega je ostro obsodila podpredsednica EP Pina Picierno, ki je takrat vodila sejo. Na Twitterju je sporočila, da je zahtevala sankcioniranje “te neplemenite in nesprejemljive geste.” Dodala je, da je EP “spomenik demokracije proti barbarstvu nacifašizma.” Po navedbah tujih medijev je napovedala, da bodo pregledali posnetke kamer EP in določili, ali je Džambaski izvedel nacistični pozdrav.

Predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola je podobno sporočila, da “fašistični pozdrav” nesprejemljiv. “Ta kretnja je iz najbolj temnega poglavja naše zgodovine in mora tam ostati,” je zapisala.

Med drugim je na Twitterju ravnanje bolgarskega poslanca v imenu Evropske ljudske stranke (EPP) obsodil Manfred Weber. Odzvali so se tudi iz delegacije liste Renaissance, član katere je evropski poslanec Sandro Gozi, ki je imel govor v času, ko je Džambaski izvedel sporno kretnjo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje