Bolnišnica na jugu Gaze naj bi bila na robu propada

Svet 27. Jan 202410:46 > 14:58 3 komentarji
Poškodovani palestinski otroci v bolnišnici Naser
Foto: Ahmed Zakot/REUTERS

Generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus je v petek opozoril, da je bolnišnica Naser v mestu Han Junis na jugu Gaze na robu propada. Podobno opozarja tudi organizacija Zdravniki brez meja. Na WHO so zavrnili tudi izraelske obtožbe, da sodelujejo s Hamasom in ignorirajo izraelske dokaze, da Hamas bolnišnice v Gazi uporablja za vojaške operacije.

“Bolnišnici Naser je zmanjkalo goriva in hrane. Več sto pacientov in osebja je zaradi spopadov pobegnilo,” je Tedros Adhanom Ghebreyesus zapisal na omrežju X in poudaril, da spopadi otežujejo dobavo pomoči v bolnišnico. Kot je ocenil, je v bolnišnici trenutno 350 pacientov in 5000 razseljenih oseb, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Organizacija Zdravniki brez meja je medtem sporočila, da je osnovna zdravstvena oskrba v bolnišnici Naser propadla. “Ti sistematični napadi na zdravstvo so nesprejemljivi in se morajo nemudoma končati, da bodo poškodovani lahko prejeli potrebno oskrbo,” je še dodala organizacija.

Generalni direktor WHO je v petek prav tako zavrnil obtožbe Izraela o sodelovanju s palestinskim islamističnim gibanjem Hamas, češ da je WHO ignorirala izraelske dokaze, da Hamas bolnišnice v Gazi uporablja za vojaške operacije in da si zatiska oči pred trpljenjem talcev, ki jih zadržuje Hamas.

“Takšne lažne trditve so škodljive in lahko ogrozijo naše osebje, ki tvega življenje na terenu,” je nadaljeval in vztrajal, da je WHO nepristranska in si prizadeva za zdravje in dobro počutje vseh ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Plastinci, ki so zaradi izraelskega bombandiranja ostali brez domov, so si zatočišče našli v bolnišnici Naser
Številni Palestinci, ki so zaradi izraelskega bombardiranja ostali brez domov, so si zatočišče našli v bolnišnici Naser (Foto: Ahmed Zakot/REUTERS)

Tudi po izjavah Tedrosa je Izrael nadaljeval z obtožbami WHO. “Obstajajo jasni dokazi, da Hamas uporablja bolnišnice,” v petek zvečer dejala stalna predstavnica Izraela pri ZN Meirav Ejlon Šahar in dodala, da je Hamas talce večkrat zadrževal v zdravstvenih ustanovah. “S tem, ko WHO ne obsodi Hamasa in ne ukrepa, da bi mu preprečili, da se vtihotapi v bolnišnice in civilna območja, ogroža tiste, ki bi jih morali zaščititi,” je še dodala.

Izraelske sile medtem nadaljujejo napade v mestu Han Junis, v katerih so po lastnih navedbah ubile več pripadnikov palestinskega gibanja Hamas. V napadih izraelskih letalskih sil so bili v Han Junisu ubiti trije Palestinci, ki naj bi v bližini izraelskih vojakov podtaknili eksplozivno napravo. V drugem incidentu v mestu naj bi bilo ubitih še sedem ljudi, ki naj bi proti vojakom metali granate, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Izrael je v petek prebivalce več sosesk mesta pozval, naj zapustijo svoje domove in odidejo proti kraju Mavasi. Po navedbah očividcev pa je na tisoče ljudi v zadnjih dneh zapustilo Han Junis zaradi intenzivnih spopadov v središču mesta med Izraelom in Hamasom.

Po poročanju izraelskih medijev naj bi se medtem na jugu Izraela sprožili alarmi pred raketnimi napadi, ena od raket Hamasa pa naj bi padla v okolici izraelskega mesta Sderot.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje