Bolsonara zaradi kroničnega kolcanja odpeljali v bolnišnico

Svet 15. Jul 202108:29 > 21:01 0 komentarjev
Bolsonaro
Reuters

Brazilskega predsednika so odpeljali v bolnišnico, potem ko naj bi deset dni brez prestanka kolcal. Njegovo zdravstveno stanje se je sicer izboljšalo. Bolsonaro ima zdravstvene težave, odkar ga je na predvolilnem shodu leta 2018 napadalec zabodel v spodnji del trebuha.

Brazilskega predsednika Jaira Bolsonara so v sredo prepeljali v vojaško bolnišnico v mestu Brasilia, potem ko naj bi deset dni trpel za kroničnim kolcanjem. 66-letni Bolsonaro ima sicer zdravstvene težave, odkar ga je med predsedniško kampanjo leta 2018 napadalec zabodel v spodnji del trebuha. V napadu je bil hudo ranjen, izgubil naj bi kar 40 odstotkov krvi. Napad naj bi povzročil hude notranje poškodbe in krvavitve, zaradi česar je bil tudi že večkrat operiran.

Po poročanju BBC naj bi Bolsonara iz Brasilie premestili v bolnišnico v Sao Paulu, kjer bodo zdravniki opravili dodatne preiskave in ga ponovno operirali. Kot so sporočili iz bolnišnice, se mu je stanje zadovoljivo izboljšalo, a še ostaja hospitaliziran. Njegov sin Eduardo Bolsonaro je v videoposnetku dejal, da so zdravniki iz predsednikovih prebavil odstranili četrt litra tekočine, ki se je tam nabirala zaradi zapore črevesja, kar je njegovo bolečino močno ublažilo.

Bolsonaro se je po poročanju tujih medijev v javnih nastopih v preteklih dneh večkrat opravičil zaradi kolcanja. “Opravičujem se vsem, ki me poslušate, saj kolcam že pet dni,” je pred dnevi povedal v nekem radijskem intervjuju in dodal, da kolca 24 ur na dan.

Kronično kolcanje je običajno simptom drugih zdravstvenih težav, denimo obstrukcije črevesja, je po poročanju tiskovne agencije AP povedal gastroenterolog Anthony Lembo. Z operacijo je po njegovih besedah včasih treba odstraniti del črevesja, kar izboljša stanje. Pri Bolsonaru je na mestu skrb glede tega, kako bo prenesel operacijo in okreval po njej, potem ko je bil že pred tem velikokrat operiran.

Bolsonaro se sicer spopada z ostrimi kritikami glede spopadanja s pandemijo. Kongres je že začel preiskavo, ki se med drugim osredotoča tudi na sume korupcije pri nabavi cepiv proti covidu-19. Tudi raziskave javnega mnenja mu kažejo rekordno nizko podporo, še poroča AP.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!