Podporniki Bolsonara razdejali najvišje brazilske institucije (FOTO in VIDEO)

Svet 09. Jan 202307:17 > 12:15 0 komentarjev

Brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva ter predsednika obeh domov kongresa in predsednica vrhovnega sodišča so kot teroristična dejanja obsodili nedeljski napad privržencev nekdanjega brazilskega predsednika Jairja Bolsonara, ki so vdrli v vrhovno sodišče, stavbo kongresa in predsedniško palačo. Policija je v zvezi z napadom pridržala 1200 ljudi. Razdejano upravno središče je obiskal tudi sedanji predsednik Lula da Silva, njegov predhodnik Bolsonaro pa je dejanja svojih podpornikov označil za nezakonita.

V redki skupni izjavi, ki jo je brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva objavil na Twitterju, so nosilci treh vej oblasti po srečanju v predsedniški palači v prestolnici Brasilia zapisali, da “zavračajo teroristična vandalska dejanja kriminalcev in zarotnikov”, ki so v nedeljo popoldne vdrli v kongres in vrhovno sodišče ter predsedniško palačo. Poudarili so, da Brazilija potrebuje “normalnost, spoštovanje in delo”, ter prebivalce pozvali, naj ohranijo mirnost.

Po več urah spopadov so varnostne sile v nedeljo zvečer znova prevzele nadzor nad vsemi tremi vladnimi poslopji. Pridržali so okoli 1200 protestnikov, večino danes v šotorskem naselju pred poveljstvom vojske v Brasilii, ki so ga na podlagi odločitve vrhovnega sodišča podrli. To je bil sicer eden od taborov, ki so jih decembra po državi postavili privrženci bivšega predsednika, ki ne priznavajo izida oktobrskih predsedniških volitev, na katerih je zmagal levičarski Lula.

Prav na tem kraju se je sicer v nedeljo zbralo okoli 4000 Bolsonarovih privržencev, preden so krenili proti središču mesta in vdrli v vladna poslopja, ki so jih pri tem resno poškodovali, prav tako njihovo notranjo opremo. Minister za pravosodje in javno varnost Flavio Dino je povedal, da so zasegli približno 40 avtobusov, s katerimi so protestnike prepeljali v prestolnico, napade pa označil za “absurden poskus vsiljevanja svoje volje s silo”.

V divjanju so izgredniki uničili tudi pomembna umetniška dela, med drugim pomembno sliko brazilskega modernističnega umetnika Di Cavalcantija, ki so jo zabodli najmanj šestkrat. V predsedniški palači pa izgredniki niso razdejali samo kabineta predsednika Lule, ki je posebej zavarovan. Večina vladnih palač v Brasilii je sicer uvrščena na Unescov seznam svetovne dediščine. Lokalna zveza poklicnih novinarjev je danes sporočila, da je bilo med poročanjem v nedeljo napadenih ali oropanih tudi najmanj 12 novinarjev. Nekatere so pretepli in jim grozili s strelnim orožjem, petim pa so poškodovali ali ukradli opremo.

brazilija, izgredi, brazilija, izgredi,
REUTERS/Amanda Perobelli
brazilija, izgredi, brazilija, izgredi,
REUTERS/Amanda Perobelli
brazilija, izgredi, brazilija, izgredi,
George Marques/via REUTERS
brazilija, izgredi, brazilija, izgredi,
PROFIMEDIA
brazilija, izgredi, brazilija, izgredi,
PROFIMEDIA
brazilija, predsedniška palača brazilija, predsedniška palača
REUTERS/Adriano Machado
brazilija, izgredi, brazilija, izgredi,
REUTERS/Antonio Cascio
brazilija, izgredi, brazilija, izgredi,
PROFIMEDIA
brazilija, izgredi, brazilija, izgredi,
REUTERS/Ueslei Marcelino
brazilija, izgredi, brazilija, izgredi,
Ricardo Stuckert/Handout via REUTERS

Napad se je zgodil teden dni po inavguraciji Lule, ki je na volitvah premagal predhodnika Bolsonara. Ta javno ni nikoli neposredno priznal poraza na volitvah. Udeležil se ni niti primopredaje, saj je pred tem odletel na Florido v ZDA. Na nemire se je odzval prek Twitterja, kjer je zapisal, da so mirne demonstracije in spoštovanje zakonov del demokracije. “Vendar sta plenjenje in vdiranje v javne zgradbe, ki smo mu bili priča danes ter leta 2013 in 2017 s strani levice, izven zakonov, je še zapisal. Tudi v Bolsonarovi stranki so po poročanju CNN napad na institucije ostro obsodili.

Po izgredih je zdajšnji brazilski predsednik Lula, ki v času napadov ni bil v prestolnici, saj je obiskal mesto Araraquara, ki so ga prizadele hude poplave, v njej razglasil izredne razmere, ki bodo trajale najmanj do konca januarja ali do preklica. Zaprl je tudi središče mesta ter tja napotil narodno gardo. Danes pa je obiskal kraj napadov. Zagotovil je, da bodo vse vandale našli in kaznovali ter tudi odkrili, kdo jih plačuje. V preiskavi sedaj skušajo ugotoviti, kdo je financiral proteste.

V sporočilih, ki so jih organizatorji ves teden pošiljali na Telegramu, so ponujali prosta mesta v “brezplačnih avtobusih z brezplačno vodo, kavo, kosilom in večerjo”. V vladnih poslopjih pa preiskovalci zbirajo tudi sledi DNK na površinah in osebne predmete, ki so jih protestniki pustili za seboj. Pri identifikaciji protestnikov uporabljajo tudi posnetke dronov, ki jih je med napadi zbrala brazilska zvezna policija.

Vrhovno sodišče je medtem za 90 dni odstavilo guvernerja Brasilie Ibaneisa Rocha. Sodnik Alexandre de Moraes ga je obtožil, da ni preprečil izgredov in da je ob napadu “boleče molčal”. Rocha se je sicer opravičil za nedeljske dogodke in po nemirih odpustil vodjo javne varnosti v prestolnici Andersona Torresa, ki je bil pred tem Bolsonarov pravosodni minister. Levičarski voditelji in skupine so po vsej Braziliji sklicale prodemokratične shode.

Bolsonarovi privrženci od konca drugega kroga volitev občasno protestirajo in trdijo, da je Bolsonaro izgubil zaradi prevar. Nekdanji predsednik je kmalu po zaključku drugega kroga volitev trdil, da volilni stroji v drugem krogu volitev niso delovali kot bi morali in je od vrhovnega sodišča zahteval razveljavitev izidov. Predsednik vrhovnega sodišča De Moraes je Bolsonarovo zahtevo zavrnil kot nezakonito in noro ter zagotovil, da je bilo mogoče vse elektronske glasovnice jasno, varno in celovito identificirati. Za Bolsonarove privržence to ni bilo dovolj in so še naprej protestirali ter zahtevali posredovanje vojske.

Ob razglasitvi volilnih izidov drugega kroga predsedniških volitev je Brazilija (in z njo svet) za trenutek obstala. Analiza povolilnega dogajanja v Braziliji v prispevku “Bolsonaro se poslavlja, skrajna desnica se ne: Lula pred velikim testom”.

Dogodek pa močno spominja na vdor privržencev nekdanjega predsednika Donalda Trumpa v prostore ameriškega kongresa pred dvema letoma. Bolsonaro poraza na volitvah še ni priznal, dva dni pred inavguracijo Lule pa je odpotoval na Florido, kjer sicer živi tudi nekdanji predsednik Trump.

brazilija, izgredi
REUTERS/Adriano Machado

Napad obsodili tudi v Sloveniji, potovanje v prestolnico odsvetovano

Napad na institucije v brazilski prestolnici Brasilia so obsodili marsikje po svetu. Ameriški predsednik Joe Biden je tvitnil, da obsoja napad na demokracijo in miren prenos oblasti v Braziliji. “Brazilske demokratične ustanove imajo našo polno podporo, volje brazilskih volilcev pa se ne sme spodkopavati,” je tvitnil Biden. Napad je obsodil tudi generalni sekretar ZN Antonio Guterres, ki je prav tako pozval k spoštovanju volje brazilskega ljudstva.

Dogajanje v Braziliji je kot napad na demokracijo najostreje obsodil celoten vrh EU. “To je velika skrb za nas, branilce demokracije,” je danes tvitnila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in izrazila polno podporo predsedniku. S podobnimi besedami se je že v nedeljo odzval predsednik Evropskega sveta Charles Michel. Da ostro nasprotujejo nasilnemu napadu na vladne stavbe v brazilski prestolnici, je danes sporočilo tudi kitajsko zunanje ministrstvo, nasilje pa so obsodili tudi v Moskvi. Ostrim obsodbam so se pridružili tudi voditelji večine držav EU.

Izgrede so obsodili tudi na slovenskem zunanjem ministrstvu, ki zaradi poslabšanih varnostnih razmer odsvetuje vse nenujne poti v Brasilio. “Če se že nahajate v brazilski prestolnici, se izogibajte množicam in sledite usmeritvam lokalnih oblasti,” so zapisali na Twitterju.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!