Bolsonaro s pritožbo nad rezultate brazilskih volitev

Svet 23. Nov 202211:43 0 komentarjev
Jair Bolsonaro
Adriano Machado/REUTERS

Poraženec drugega kroga predsedniških volitev v Braziliji, skrajni desničar Jair Bolsonaro, se je pritožil zoper volilni izid v Braziliji. Da bo njegova pritožba uspešna, je malo verjetno, lahko pa bi sprožila nov val protestov njegovih podpornikov. Volitve v Braziliji sicer skoraj v celoti potekajo elektronsko.

Brazilski predsednik Jair Bolsonaro, ki je pred dobrimi tremi tedni izgubil boj za predsedniško mesto, se je pritožil zoper volitve, poroča tiskovna agencija Reuters. Da se bo Bolsonaro pritožil oziroma rezultata volitev ne bo sprejel, so nekateri pričakovali že takoj po drugem krogu, v katerem ga je premagal levičarski kandidat Luiz Inácio Lula da Silva.

Potem ko je državno volilno sodišče za zmagovalca volitev razglasilo Lulo, je Brazilija – in z njo svet – čakala odziv Bolsonara. Ta se je oglasil po približno 48 urah, pri čemer pa zmagovalcu volitev ni čestital, sporočil je le, da je odobril začetek priprav za prenos oblasti.

V času svojega mandata je Bolsonaro namreč večkrat izrazil dvom v poštenost izvedbe volitev v Braziliji, zaradi česar je njegovo pozno in svojevrstno priznanje volilnih izidov prineslo vsaj nekaj olajšanja njegovim nasprotnikom. To olajšanje zdaj vsaj do določene mere spodkopava Bolsonarova pritožba zoper rezultat.

Bolsonaro je pritožbo na pristojno volilno sodišče vložil z argumentom, da bi morale biti nekatere volilne naprave “razveljavljene”. Po oceni njegove stranke namreč okoli 60 odstotkov naprav za elektronsko glasovanje ni pravilno delovalo (glasovalnih naprav je skupno 570.000).

Predsednik Bolsonarove stranke Valdemar Costa Neto je ob podani pritožbi podal dvoumno izjavo, v kateri je dejal, da poročilo zasebnega podjetja glede naprav, na katerem temelji zahteva, ne izraža mnenja stranke, a ga je kljub temu treba analizirati z namenom krepitve demokracije. “Zaradi neskladnosti ni mogoče preveriti volivčevega glasu. To ne pomeni, da je šlo za goljufijo, temveč da ni zagotovo, da so glasovnice verodostojne,” je novinarjem v prestolnici Brasilia pojasnil odvetnik stranke Marcelo Bessa. Če bi glasovnice iz nepravilno delujočih naprav razveljavili, bi po oceni stranke PL na volitvah zmagal Bolsonaro.

Lula da Silva
Novoizvoljeni predsednik Lula (Amanda Perobelli/REUTERS)

Predsednik višjega volilnega sodišča Alexandre de Moraes je v odzivu na vložitev zahteve opozoril, da so bile elektronske glasovalne naprave, za katere PL trdi, da so nezanesljive, uporabljene v obeh krogih volitev. Dodal je, da bo zahtevo mogoče obravnavati le, če bo stranka v 24 urah vložila še drugo zahtevo, s katero bo izpodbijala tudi glasovanje v prvem krogu.

Pritožba najverjetneje ne bo uspešna

Da bo Bolsonarova pritožba uspešna, je sicer malo verjetno, še navaja tiskovna agencija Reuters. Zmago Lule so namreč že potrdili pristojno volilno sodišče, vodilni brazilski politiki in mednarodna skupnost. Lahko pa bi pritožba vseeno spodbudila aktivnosti protestnikov, Bolsonarovih podpornikov, ki še vedno ne sprejemajo rezultatov volitev. Ti protestniki so, spomnimo, v dneh po drugem krogu volitev med drugim blokirali številne ceste po Braziliji, ključne za transport.

Odkar se je razširila vest o Bolsonarovi pritožbi, je padel brazilski real: njegova vrednost je v odnosu do ameriškega dolarja padla za 1,3 odstotka. Investitorjev pa po Reutersovih navedbah ne skrbi le Bolsonarova pritožba, ampak tudi politike novoizvoljenega levičarskega predsednika.

V stranki Lula da Silve so bili do pritožbe kritični. “Nič več odlašanja, neodgovornosti, žalitev za institucije in demokracijo,” je na Twitterju med drugim zapisala Gleisi Hoffmann, predsednica Delavske stranke (PT), ki jo je v preteklosti soustanovil Lula.

Do Bolsonara so bili medtem kritični tudi v Brazilski socialdemokratski stranki (PSDB), ki velja za tekmico PT. Pritožbo dosedanjega predsednika so označili za “nesmiselno” in menili, da bo naletela na odpor “institucij, mednarodne skupnosti in brazilske družbe”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!