Borrell želi sankcije proti skrajnim izraelskim naseljencem: “Skrbi nas nasilje”

Svet 11. Dec 202319:05 2 komentarja
Josep Borell
Josep Borell (Foto: REUTERS)

"Skrbi nas nasilje na Zahodnem bregu, ki ga izvajajo skrajni naseljenci," je po zasedanju zunanjih ministrov Evropske unije (EU) poudaril visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell. Napovedal je pripravo predloga za uvedbo sankcij proti skrajnim izraelskim naseljencem na Zahodnem bregu.

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je po današnjem zasedanju zunanjih ministrov članic unije napovedal pripravo predloga za uvedbo sankcij proti skrajnim izraelskim naseljencem na Zahodnem bregu.

Uvedbo sankcij je že podprla zunanja ministrica Tanja Fajon. Ministri so se medtem strinjali o zaostritvi sankcij proti gibanju Hamas.

“Skrbi nas nasilje na Zahodnem bregu, ki ga izvajajo skrajni naseljenci,” je na novinarski konferenci po današnjem zasedanju v Bruslju, v ospredju katerega je bil konflikt na Bližnjem vzhodu, povedal Borrell.

Napovedal je, da bo članicam posredoval predlog za uvedbo sankcij proti skrajnim izraelskim naseljencem na Zahodnem bregu. Pri tem se bo zgledoval po ZDA, ki so tovrstne sankcije že uvedle.

“Ne morem reči, da je bilo soglasje, vendar pa še nisem podal predloga,” je o današnji razpravi povedal visoki zunanjepolitični predstavnik.

Njegove službe v sodelovanju z državami članicami pripravljajo seznam oseb, ki so znani po nasilnih dejanjih in napadih na Palestince na Zahodnem bregu, je povedal.

Slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon je podprla uvedbo sankcij proti skrajnim naseljencem. Pri tem so se ji pridružili ministri Španije, Belgije, Irske, Luksemburga, Malte in Portugalske. Ministre sta na delovnem sestanku ob robu zasedanja gostila skupaj s portugalskim kolegom Joaom Gomesom Cravinhom, s katerim sta nedavno obiskala Bližnji vzhod, so sporočili z zunanjega ministrstva (MZEZ).

Vodje diplomacij držav EU so se po Borrellovih besedah medtem strinjali o zaostritvi sankcij proti skrajnemu palestinskemu gibanju Hamas, ki ga sicer EU obravnava kot teroristično organizacijo. Predlogu ni nasprotoval nihče, tako da ga bo dal v potrditev Svetu EU, je napovedal.

Znova je poudaril pomen rešitve dveh držav na Bližnjem vzhodu. “Prepričani smo, da je to najboljša, če ne edina možna rešitev za zagotovitev miru in varnosti tako za Izrael kot Palestino,” je povedal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje