Božična zvezda: največja napaka, ki jo naredimo, takoj ko jo kupimo

Magazin 26. Nov 202212:49 1 komentar
Božična zvezda
Profimedia

Praznični december za mnoge ni pravi, če njihovega doma ne krasi vsaj ena božična zvezda, a marsikdo v vsej predbožični mrzlici na rastline malo pozabi. Napako pa pogosto nehote naredimo, takoj ko lončnico prinesemo domov. Preberite nasvete, da se bodo vaše božične zvezde bohotile več let.

Največjo napako ljudje naredijo, takoj ko jo pripeljejo domov. Rastlina se mora namreč prej prilagoditi. Pri ljudeh je temperatura v hiši približno med 23 in 24 stopinj, zvezdo pa prinesejo iz avta, kjer je bilo do 8 stopinj Celzija. Zato jo morajo najprej za uro ali dve pustiti na hodniku, da se prilagodi. Rastlino je treba postopoma seliti v hišo, napaka je, da jo, takoj ko jo prinesemo iz nakupovalnega centra ali s tržnice, kjer je bila na mrazu, prinesemo v topel prostor, je za hrvaški Dnevnik dejal agronom Jurica Ravenšćak.

Ne mara bližine radiatorjev, prepiha in premikanja

Za božično zvezdo so velik šok prepih in nizke zunanje temperature. Lončki prav tako ne smejo stati ob prepišnih balkonskih ali vhodnih vratih. To je eden od razlogov za odpadanje listov in cvetov oziroma obarvanih ovršnih listov, ki jih imamo za cvetove. Lončnica naj bo čim dlje od grelnih teles, za povečanje vlage jo postavimo v podstavek z mivko ali jo pršimo po listih.

Božična zvezda bo ostala v najboljši kondiciji, če bo med cvetenjem na stalnem mestu, blizu okna, a ne na neposrednem soncu. Če je temperatura previsoka, posebej če ima premalo svetlobe in je zrak presuh, začnejo listi rumeneti ter odpadati. Prav tako ima rastlina rada vlago, ki je doma sicer ni veliko, in tega se skoraj ne da spremeniti, lahko pa vplivamo na vročino in prepih, pojasnjuje hrvaški agronom in dodaja, da rastline ni priporočljivo premikati po svojem domu. Če jo na primer postavimo na mizo, bi bilo dobro, da tam tudi ostane – božična zvezda ima rada svoje mesto.

PROFIMEDIA

Previdno z vodo

Pri zalivanju običajno velja, da je božične zvezde treba zalivati ​​v podstavke, a Ravenšćak ocenjuje, da ni napaka, če vodo nalijemo v zemljo, v kozarec oziroma jo poškropimo po listih. Pravi še, da je pri zalivanju pomembno, da voda v podstavku ne stoji predolgo, saj rastlina tega ne mara.

Agronom svetuje, da vodo iz podstavka odlijete po največ petih oziroma desetih minutah. Kdaj rastlina potrebuje vodo? Ko opazite, da je lončnica lažja oziroma je zemlja suha, jo zalijte. Natančnega pravila, koliko vode rastlina potrebuje, ni. Včasih bo to po enem dnevu, včasih po dveh, še pravi Ravenšćak.

Kaj narediti, da bo božična zvezda spet rdeča

Božična zvezda je najbolj občutljiva med cvetenjem, torej ko je rdeča, in to je dobro imeti v mislih v predprazničnem času. Takrat veliko slabše prenaša prepih, visoke temperature, pomanjkanje vode. Če boste upoštevali zgornje napotke, bo vaša rastlina zdržala do naslednjega leta.

Če pa božična zvezda izgubi rdečo barvo, upoštevajte spodnji nasvet.

Ker se lončnica orientira po naravni svetlobi, res ne mara dela dneva, ko se mrači. Ravenšćak zato svetuje, da jo v mraku pokrijemo s škatlo. To pa je treba delati od 15. septembra. “Potem bo že 1. oktobra zvezda začela dobivati temnejšo barvo listov,” svetuje agronom in dodaja, da se bo do božiča spet bohotila v vsej svoji rdeči barvi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje