Brazilski predsednik pred leti dejal, da bi “brez težav pojedel človeka”

Svet 10. Okt 202211:29 2 komentarja
Jair Bolsonaro
Adriano Machado/REUTERS

V Braziliji je po spletu zakrožil posnetek iz leta 2016, na katerem aktualni predsednik države Jair Bolsonaro v pogovoru z novinarjem razkrije, da bi brez težav pojedel človeka. Posnetek so pred drugim krogom predsedniških volitev izkoristili predvsem v taboru njegovega političnega nasprotnika Lule da Silve.

Brazilsko javnost pretresa posnetek izjave aktualnega predsednika države Jaira Bolsonara iz leta 2016, ko je zatrdil, da bi “brez težav pojedel človeka”. V pogovoru z novinarjem New York Timesa je Bolsonaro, takrat še precej neznani član kongresa, med drugim pripovedoval o svojem obisku južnoameriških staroselcev. Kot je razvidno s posnetka, mu je brazilski predsednik dejal, da je hotel videti, kako staroselci “kuhajo umrlega sovaščana”, vendar bi moral, če bi obredu prisostvoval, umrlega skupaj z njimi tudi pojesti.

“Rekel sem: ‘Storil bom to.’ Vendar nihče od moje ekipe ni želel z menoj, samega pa me staroselci niso hoteli,” je dejal Bolsonaro in začudenemu novinarju zatrdil, “da bi človeka pojedel brez vsakršnega problema”.

Bolsonaro je v intervjuju zatrdil, da je takšno početje za staroselce na območju, ki ga je obiskal, del njihove kulture. Kot poroča Guardian, naj bi brazilski predsednik obiskal območje, kjer živijo pripadniki plemena Yanomami. Sami so trditev, da je kanibalizem del njihove kulture, ostro zavrnili in dejali, “da tega niso počeli niti njihovi predniki”, še piše Guardian.

Posnetek je pred oči javnosti ponovno prišel v času, ko se Brazilija pripravlja na drugi krog predsedniških volitev. Za predsedniški mandat se bosta 30. oktobra pomerila Bolsonaro in Luiz Inacio Lula da Silva, čigar tabor je posnetek izpred šestih let vključil v svoje predvolilne oglase.

V prvem krogu volitev je sicer zmagal Lula, ki je dobil 48,3 odstotka glasov, trenutni predsednik Bolsonaro pa 43,3 odstotka.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje