Brexit podpira najmanj Britancev od izstopa iz EU

Svet 18. Nov 202212:41 0 komentarjev
protest, brexit, velika britanija
PROFIMEDIA

Po podatkih javnomnenjske raziskave trenutno brexit podpira najmanj Britancev, odkar je Združeno kraljestvo pred skoraj dvema letoma zapustilo Evropsko unijo. Med tistimi, ki so na referendumu leta 2016 glasovali za izstop, jih le 70 odstotkov še vedno vztraja pri svojem takratnem mnenju, kar je manj kot kdaj koli prej.

Podpora brexitu se je skoraj dve leti po dokončnem izstopu Združenega kraljestva iz EU zmanjšala na rekordno nizko raven, saj odločitev za izstop podpira le še 32 odstotkov vprašanih, več kot 56 odstotkov pa jih je brexit označilo za napako, kaže raziskava britanskega inštituta za javnomnenjske raziskave Yougov.

Med tistimi, ki so na referendumu leta 2016 glasovali za izstop, jih le 70 odstotkov še vedno vztraja pri svojem takratnem mnenju, kar je manj kot kdaj koli prej.

Združeno kraljestvo je iz EU izstopilo konec januarja 2020. Od 1. januarja 2021 tudi ni več član carinske unije in enotnega trga EU. To je povzročilo precejšnje gospodarske težave. Trgovina z EU se je precej zmanjšala, saj so kljub celovitemu sporazumu na nekaterih področjih potrebne carine, birokracija pa se je na splošno močno povečala. Ker je prihod državljanov EU na delo v Združeno kraljestvo dražji in dolgotrajnejši, je pomanjkanje kvalificiranih delavcev še večje.

Tudi konservativni politiki in zagovorniki britanskega izstopa iz EU so že večkrat kritizirali izvajanje brexita. Nekdanji okoljski minister George Eustice je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa nedavno dejal, da trgovinski sporazum z Avstralijo za Veliko Britanijo, ki naj bi omilil izgubo evropskega trga, “v resnici ni dober”.

Izvajanje brexita je kritiziral tudi glavni izvršni direktor trgovske verige Next Simon Wolfson, ki je ob tem vlado pozval k omilitvi pravil za vstop tujih delavcev in dodal, da si takšnega brexita ni želel.

Kljub temu pa ne kaže, da bi se Velika Britanija skušala prizadevati za ponovni vstop v EU, saj tudi opozicijski laburisti, ki v javnomnenjskih raziskavah močno prekašajo vladajoče konservativce, tega koraka ne podpirajo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!