Britanci so za hrano po brexitu zapravili sedem milijard evrov več

Svet 03. Dec 202208:51 2 komentarja
Velika Britanija kupci
PROFIMEDIA

Zaradi izstopa Velike Britanije iz EU so potrošniki za hrano v dveh letih do konca leta 2021 skupaj odšteli skoraj šest milijard funtov (6,9 milijarde evrov) več, ugotavlja raziskava univerze London School of Economics. Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, so bili med najbolj prizadetimi revnejši prebivalci.

Po ugotovitvah raziskave so imela britanska gospodinjstva zaradi brexita konec leta 2021 v povprečju za 210 funtov (244,70 evra) višje stroške za hrano kot v začetku leta 2020.

Cene hrane so se začele dvigovati že konec leta 2019, ko so podjetja pričakovana bremena višjih stroškov skoraj v celoti začela prenašati na potrošnike. Izdelki so se tako v dveh letih podražili za šest odstotkov, višje cene pa so najbolj prizadele revnejše prebivalstvo, saj ljudje z nizkimi dohodki porabijo večji delež svoje plače za hrano, opozarjajo avtorji študije.

Blago iz Združenega kraljestva je po brexitu namreč znova podvrženo pregledom in dodatni birokraciji ob uvozu iz EU, je opozoril profesor z bristolske univerze in soavtor študije Richard Davies.

Inflacija najvišja v zadnjih 40 letih

Ob vsem tem je Združeno kraljestvo letos zajela še huda kriza življenjskih stroškov, saj je inflacija dosegla najvišje vrednosti v več desetletjih. Dejstvo, da plače trenutnim razmeram ne sledijo, pa je medtem sprožilo val stavk po vsej državi. “Stopnja inflacije v Združenem kraljestvu se je leta 2022 dvignila nad 11 odstotkov, kar je največ v 40 letih,” je spomnil Davies.

Cene hrane dodatno dvigujejo tudi višji stroški za energijo, do katerih je privedla vojna v Ukrajini.

Združeno kraljestvo se je z evropskega enotnega trga umaknilo v začetku leta 2021, potem ko so državljani na referendumu leta 2016 podprli izstop iz EU.

Britanske oblasti so nato s predstavniki EU sklenile sporazum o trgovini in sodelovanju za čas po brexitu, ki je sicer ohranil večinoma brezcarinsko trgovino s preostalimi 27 članicami EU. Kljub temu pa so se podjetja še vedno soočala z občutnim povečanjem stroškov, večjim obsegom birokracije in zamudami na mejah, je še poročala AFP.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje