Britanska policija dve osebi obtožila vohunjenja za Kitajsko

Svet 22. Apr 202417:43 1 komentar
Kitajska
Foto: PROFIMEDIA

Britanska policija je dva britanska državljana obtožila vohunjenja za Kitajsko, saj naj bi med letoma 2021 in 2023 kitajski vladi posredovala zaupne informacije in dokumente.

Britanska policija je danes sporočila, da je dva britanska državljana obtožila vohunjenja za Kitajsko. Moška naj bi Pekingu posredovala zaupne informacije in dokumente. Eden od obtoženih je delal v britanskem parlamentu kot raziskovalec. Sojenje dvojici se bo začelo v petek, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

32-letni Christopher Berry in 29-letni Christopher Cash sta obtožena kršitve zakona o državnih skrivnostih. Domnevna kazniva dejanja posredovanja zaupnih informacij tuji državi naj bi zagrešila med letoma 2021 in 2023. Policija je sicer dvojico aretirala že marca lani, a takrat ni razkrila njune identitete.

Kot je danes pojasnilo tožilstvo, je Casha za raziskovalca v britanskem parlamentu zaposlila predsednica parlamentarnega odbora za zunanje zadeve Alicia Kearns, poroča bruseljski medij Politico.

Oba osumljenca je policija v zameno za plačilo varščine kmalu po aretaciji izpustila na prostost, v petek pa se bo na sodišču v Londonu začel sodni proces proti njima. Cash se je sicer že izrekel za nedolžnega.

Vlada britanskega premierja Rishija Sunaka je v zadnjih mesecih pod vse večjim pritiskom, naj zaostri svojo politiko do Kitajske. Ko je kandidiral za predsednika stranke, je Sunak označil Peking za največjo grožnjo domači in svetovni varnosti. Odkar je postal premier, je sicer omilil svojo retoriko, vse večji vpliv Kitajske pa označuje za strateški izziv.

Odbor za obveščevalne in varnostne zadeve spodnjega doma britanskega parlamenta pa je julija lani opozoril, da Kitajska agresivno deluje proti Veliki Britaniji in da vlada nima sredstev, strokovnega znanja ali izkušenj, da bi se s tem spopadla.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje