Britanski minister, standard slovenskih družin in Slovenija kot merilo neuspeha

Svet 11. Feb 202318:43 14 komentarjev
Grant Shapps
PROFIMEDIA

Primerjava življenjskega standarda britanskih in slovenskih gospodinjstev ter projekcije za prihodnost na Otoku odmevajo že kar nekaj časa. Pred dnevi je bil pred televizijskimi kamerami britanski minister soočen s provokativnim vprašanjem: se vladajoča konservativna stranka, ki je na oblasti več kot desetletje, lahko ponaša s tem, da se standard povprečne britanske družine pomika v smer, ko bo ta zdrsnil pod standard slovenske?

Dolgoletni novinar in urednik, trenutno pa voditelj oddaje na britanski televiziji Channel 4 Andrew Neil je pred dnevi ministru, zadolženem tudi za podjetništvo, Grantu Shappsu zastavil provokativno vprašanje. To je na družbenih omrežjih prav tako pritegnilo pozornost slovenske javnosti. Glasilo se je: “‘Veliko Britanijo smo naredili revnejšo od Slovenije’, je to slogan, ki na volitvah pripelje do zmage?”

“Ne,” je odgovoril Shapps in nemudoma poudaril prednosti britanskega gospodarstva na področju investicij in relativno nizke stopnje brezposelnosti.

Izmikajoč odgovor Neila ni prepričal. “Standard povprečne britanske družine se pomika v smer, ko bo nižji od standarda slovenske. Je to velik uspeh 13. leta vladavine Torijcev? Uspelo vam je vse nas pripeljati na standard Vzhodne Evrope,” je komentiral.

Minister se na vnovični izziv voditelja ponovno ni odzval – povedal je, da omenjenih statistik ne pozna in poudaril, da je stopnja brezposelnosti ena najnižjih v zadnjih petih desetletjih britanske zgodovine. Vodenje britanske vlade je sicer po lanskoletnem odstopu premierja Borisa Johnsona in premierke Liz Truss konec oktobra prevzel Rishi Sunak.

Primerjava standarda britanskih in slovenskih gospodinjstev sicer odmeva že nekaj mesecev. Kot smo že pisali, je na to, da je britanska družba v primerjavi z drugimi evropskimi izrazito neenaka, sredi septembra v britanskem časopisu Financial Times opozoril kolumnist John Burn-Murdoch.

Zapisal je, da je bil lani standard britanskih gospodinjstev z najnižjimi dohodki za petino nižji od življenjskega standarda te skupine v Sloveniji. Če se bodo ti trendi nadaljevali, bo povprečno slovensko gospodinjstvo do leta 2024 živelo boljše od britanskega, povprečno poljsko gospodinjstvo pa naj bi standard britanskega prekašalo do konca desetletja, je še dodal.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje